Slovenija, Podravje: Z novim zakonom zapiranje lekarn v manjših krajih?
Politika
Tipografija

Predsednica Lekarniške zbornice Slovenije Darja Potočnik Benčič je te dni že drugič javno opozorila na posledice predlaganih sprememb zakona o lekarniški dejavnosti. "Praksa iz vseh evropskih držav, kjer so deregulirali lekarniško mrežo, je pokazala, da se lekarne skoncentrirajo v velikih mestih, zaprejo pa tiste v manjših krajih," je izpostavila.

Če bo novela zakona o lekarniški dejavnosti, ki je prišla iz vrst SMC in je bila nedavno v prvi obravnavi v DZ ocenjena kot primerna za nadaljnjo obravnavo, dokončno potrjena v DZ, bo to pomenilo rušenje lekarniške mreže, je opozorila Potočnik Benčičeva.

Predlog novele predvideva možnost ustanavljanja enot lekarne na krajših razdaljah, kot je sedaj opredeljeno z zakonom. Poleg tega predlog novele upošteva dnevne migrante pri številu prebivalstva na določenem območju, kjer je ustanovljena lekarna. Kot opozarja Potočnik Benčičeva dnevni migranti praviloma ne iščejo zdravstvenih storitev v kraju, kjer so zaposleni, poleg tega pa so ti podatki zelo neotipljivi.

Večja mesta so že zdaj razmeroma dobro pokrita z lekarnami, poudarja Potočnik Benčičeva. Ravno epidemija covida-19 pa je pokazala, kako je pomembno, da obstajajo tudi majhne lekarne v obrobnih krajih, na podeželju. "Tu se je obisk lekarn povečal tudi za 200 odstotkov. To so tudi lekarne, ki imajo bolj oseben stik z bolniki in imajo veliko dodane vrednosti."

Sporno se ji zdi tudi ponovno dovoljenje za lastniško povezovanje med veletrgovino z zdravili in lekarnami, kot je predvideno z novelo.

Zasebna podjetja v sistemu javnega zdravstva

"Če bomo to uzakonili, bosta tudi veledrogerista Kemofaramcija in Salus zahtevala enakopravnost, da odpirata svoje lekarne. S tem pa pridemo v položaj, ko v sistem javnega zdravstva vstopi gospodarska družba, katere legitimna pravica je ustvarjanje dobička. A v zdravstvu pa ni pomembno to, da ustvarimo dobiček, ampak da poskrbimo za bolnike. In tu pridemo do navzkrižja interesov," je opozorila.

Na Madžarskem zaprli 600 manjših lekarn

Preberite več v Štajerskem Tedniku

Najbolj brano

Nova zakonodaja o ravnanju z živalmi: za mučenje živali do treh let zapora Nova zakonodaja o ravnanju z živalmi: za mučenje...
Torek, 07 Junij 2016 10:00
Februarja so na pobudo društva Ustavimo pasje borbe v Združeni levici pripravili predlog novele kaze...

Preberite več...

Ptuj: Mesto propada, podgane se redijo, oblast pa križem rok Ptuj: Mesto propada, podgane se redijo, oblast pa...
Petek, 24 Junij 2016 20:30
Junijska redna seja ptujskega mestnega sveta je bila daljša kot običajno: trajala je dobre tri ure, ...

Preberite več...

Sveta Trojica: Zavrnili so vrhunskega motokrosista Tima Gajserja Sveta Trojica: Zavrnili so vrhunskega motokrosista Tima Gajserja...
Torek, 13 Avgust 2019 23:40
Osek v občini Sveta Trojica je bil nekoč znan po motokros progi, na kateri so se odvijale tako držav...

Preberite več...

Maske v šolah: Ministrstvo predpisalo, stroške pa bodo nosile občine in starši Maske v šolah: Ministrstvo predpisalo, stroške pa bodo...
Torek, 25 Avgust 2020 07:14
S prvim septembrom bodo učilnice ponovno napolnili šolarji, seveda ob upoštevanju priporočil Naciona...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300