Lastnik stanovanja na Šmartinki, v katerem živi Aleksandra Pivec, je Ormožan
Politika
Tipografija

Lastnik stanovanja, v katerem živi Aleksandra Pivec, je eden ključnih mož pri železniških projektih, za katere je država zadnja leta namenila več sto milijonov evrov.

Prejšnji teden so na Necenzurirano.si razkrili, da predsednica stranke Naša dežela Aleksandra Pivec od lani živi v novem stanovanju v Vili Šmartinka na območju trgovskega središča BTC na vzhodu Ljubljane. Kdo je njegov lastnik, ni želela razkriti. Tudi sam se je zelo potrudil ostati skrit. V letu dni se ni vpisal v zemljiško knjigo, zato se za njegovo ime ni vedelo. Do zdaj.

Danes namreč razkrivamo, da je dejanski lastnik 82 kvadratnih metrov velikega »penthouse« stanovanja Dejan Jurkovič, eden ključnih mož pri železniških projektih, za katere je država zadnja leta namenila več sto milijonov evrov. To nam je v zadnjih dneh potrdilo več virov. Sam izjav o tem ne želi dajati. Gre sicer za dolgoletnega vodja sektorja za železnice pri direkciji za infrastrukturo, ki spada pod okrilje istoimenskega ministrstva. Pod različnimi vladami je vodil gradnje in investicije v nadgradnje ter obnovo domačih železniških prog, ki jih je sofinancirala EU. Živi na območju Ormoža, od koder prihaja tudi Aleksandra Pivec.

Vse to daje celotni zgodbi dodatno razsežnost, postavlja dodatna vprašanja in verjetno dokončno pojasni, zakaj je Aleksandra Pivec do zadnjega poskušala prikriti, v čigavem stanovanju živi.

Kdo je Dejan Jurkovič

Dejan Jurkovič je visoki javni uslužbenec, ki je imel zadnja leta ključno vlogo pri odločanju o tem, kdo od gradbincev bo dobil državne posle. Šlo je za največje infrastrukturne projekte v državi. Večinoma so jih dobivali konzorciji največjih domačih gradbincev.

Marca lani je Jurkovič s ptujskim gradbincem Drava GP podpisal pogodbo o nakupu stanovanja v Ljubljani. Kupil ga je po zelo ugodni ceni. Zanj je plačal 144.000 evrov, torej le 1760 evrov za kvadratni meter na eni najbolj zaželenih lokacij v Ljubljani. Za primerjavo: v zadnjih dveh letih se je cena stanovanjskih nepremičnin, tudi starejših, na tem območju povprečno gibala pri okrog 3000 evrih na kvadratni meter. Država, ki je v isti zgradbi kupila 25 stanovanj za javne uslužbence, je povprečno za kvadratni meter plačala 2800 evrov.

 Po naših podatkih je bila predpogodba podpisana jeseni leta 2020, cena pa dogovorjena nekaj mesecev prej – v času, ko je projektno podjetje predpogodbe podpisovalo z državo. Iz javnih podatkov ni razvidno, da bi podjetje Drava GP zadnja leta sodelovalo pri projektih na železnicah.

Kje sta se našla z Aleksandro Pivec?

Jurkovič za nakup stanovanja ni najel posojila, čeprav si ga zgolj s plačo ne bi mogel kupiti. Zadnjih 17 let je zaposlen v javni upravi, ob tem pa je v zadnjem desetletju odplačeval 70.000 evrov vredno posojilo, najeto za nakup hiše, v kateri živi. Od kod mu torej denar? Jurkovič javnih izjav o tem ne daje. Ob službi ima že od oktobra leta 2013 odprt status samostojnega podjetnika za druge inženirske dejavnosti in tehnično svetovanje. Ker gre za normiranega samostojnega podjetnika, javnih podatkov o njegovem poslovanju ni. Med zavezanci za DDV ga ni, kar pomeni, da letno dobi manj kot 50.000 evrov prihodkov. Za koga vse je delal, iz javnih podatkov ni mogoče ugotoviti.

Na tej točki pridemo do Aleksandre Pivec. Kot že omenjeno, oba z Dejanom Jurkovičem prihajata z območja Ormoža. Ali in kdaj se je obrnila nanj zaradi stanovanja, ni znano. Po naših podatkih Dejan Jurkovič ni član Naše dežele ali katere druge stranke. Aleksandra Pivec je na različnih funkcijah v vladi od leta 2017. Leto dni pozneje je postala ministrica za kmetijstvo. Pod okrilje njenega resorja spada tudi sklad kmetijskih zemljišč, ki je eden največjih lastnikov zemljišč v državi.

Več na Necenzurirano.s

Najbolj brano

Nova zakonodaja o ravnanju z živalmi: za mučenje živali do treh let zapora Nova zakonodaja o ravnanju z živalmi: za mučenje...
Torek, 07 Junij 2016 10:00
Februarja so na pobudo društva Ustavimo pasje borbe v Združeni levici pripravili predlog novele kaze...

Preberite več...

Ptuj: Mesto propada, podgane se redijo, oblast pa križem rok Ptuj: Mesto propada, podgane se redijo, oblast pa...
Petek, 24 Junij 2016 20:30
Junijska redna seja ptujskega mestnega sveta je bila daljša kot običajno: trajala je dobre tri ure, ...

Preberite več...

Sveta Trojica: Zavrnili so vrhunskega motokrosista Tima Gajserja Sveta Trojica: Zavrnili so vrhunskega motokrosista Tima Gajserja...
Torek, 13 Avgust 2019 23:40
Osek v občini Sveta Trojica je bil nekoč znan po motokros progi, na kateri so se odvijale tako držav...

Preberite več...

Maske v šolah: Ministrstvo predpisalo, stroške pa bodo nosile občine in starši Maske v šolah: Ministrstvo predpisalo, stroške pa bodo...
Torek, 25 Avgust 2020 07:14
S prvim septembrom bodo učilnice ponovno napolnili šolarji, seveda ob upoštevanju priporočil Naciona...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300