Ormož: Najvišji prihodki v sedmih letih
Politika
Tipografija

Občina Ormož je v lanskem letu poslovala z 18,5 milijona evrov prihodkov, kar je največ v primerjavi z zadnjimi sedmimi leti. Medtem ko so predlani realizirali le okoli 1,8 milijona evrov transfernih prihodkov, so jih lani skoraj 6 milijonov. Dodatno so se zadolžili za 1,5 milijona evrov.

Realizacija je na prihodkovni strani znašala skoraj 93 %, izkazuje zaključni račun občine za leto 2021. Največje odstopanje v primerjavi z rebalansom proračuna, ki so ga občinski svetniki sprejeli junija lani, je bilo pri transfernih prihodkih, gre za prejeta sredstva iz državnega in EU-proračuna. Ti so namesto načrtovanih skoraj 8 milijonov evrov znašali okoli 5,9 milijona evrov. Kot je pri tem pojasnil občinski finančnik Mirko Šerod, je bila realizacija nižja, saj so se nakazila odobrenih sredstev pri nekaterih projektih deloma zamaknila v letošnje leto. Kljub temu je bila realizacija nadpovprečna – transferni prihodki so se namreč po Šerodovih besedah običajno vrteli od 2 do največ 3 milijone evrov na letni ravni.

Precej višji od načrtovanih pa so bili kapitalski prihodki (prihodki od prodaje zemljišč in zgradb), in sicer slabih 600.000 evrov, kar je dvakrat več od načrtovanega.

Na drugi strani pa je bila slabša realizacija pri odhodkih. Ti so znašali 19,6 milijona evrov, kar je skoraj 4,5 milijona evrov manj od planiranega. Najbolj so odstopali investicijski odhodki. Realizirani so bili v višini 10,6 milijona evrov oz. 75 %.

V celoti so uresničili načrtovano odplačevanje dolga (blizu 690.000 evrov), za dobro polovico manj od načrtovanega pa so se na novo zadolžili. Občina je sklenila posojilo v višini 1,5 milijona evrov.

Vprašanja svetnikov: geotermalna vrtina, celostna ureditev mesta

Preberite več v Štajerskem Tedniku

Najbolj brano

Nova zakonodaja o ravnanju z živalmi: za mučenje živali do treh let zapora Nova zakonodaja o ravnanju z živalmi: za mučenje...
Torek, 07 Junij 2016 10:00
Februarja so na pobudo društva Ustavimo pasje borbe v Združeni levici pripravili predlog novele kaze...

Preberite več...

Ptuj: Mesto propada, podgane se redijo, oblast pa križem rok Ptuj: Mesto propada, podgane se redijo, oblast pa...
Petek, 24 Junij 2016 20:30
Junijska redna seja ptujskega mestnega sveta je bila daljša kot običajno: trajala je dobre tri ure, ...

Preberite več...

Sveta Trojica: Zavrnili so vrhunskega motokrosista Tima Gajserja Sveta Trojica: Zavrnili so vrhunskega motokrosista Tima Gajserja...
Torek, 13 Avgust 2019 23:40
Osek v občini Sveta Trojica je bil nekoč znan po motokros progi, na kateri so se odvijale tako držav...

Preberite več...

Maske v šolah: Ministrstvo predpisalo, stroške pa bodo nosile občine in starši Maske v šolah: Ministrstvo predpisalo, stroške pa bodo...
Torek, 25 Avgust 2020 07:14
S prvim septembrom bodo učilnice ponovno napolnili šolarji, seveda ob upoštevanju priporočil Naciona...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300