Parlament: Pred poslanci kandidat za novega kulturnega ministra
Politika
Tipografija

Poslanci bodo prihodnji teden na redni seji glasovali o imenovanju novega ministra za kulturo. Kandidat za to funkcijo je Tone Peršak, ki se bo že v ponedeljek predstavil pristojnemu delovnemu telesu. Na seji poslance čaka še odločanje o predlogu za razrešitev predsednika DZ Milana Brgleza ter imenovanje novega podpredsednika državnega zbora.

Pred poslanci kandidat za novega ministra za kulturo

Poslanci bodo glasovali o imenovanju Toneta Peršaka za novega ministra za kulturo, ki bo nasledil Julijano Bizjak Mlakar. Kandidaturo dosedanjega državnega sekretarja na tem ministrstvu je v DZ vložil premier Miro Cerar, ki je Peršaka označil kot izkušenega politika in zelo uveljavljenega na področju kulture. Po Cerarjevih zagotovilih tudi v največji vladni stranki SMC ni nasprotovanj temu predlogu, čeprav si je premier pred vložitvijo predloga vzel nekaj dni za premislek.

Kandidat sicer sodi v kvoto DeSUS, v katero se je Peršak pred kratkim tudi včlanil. Poleg poslancev te stranke in poslancev SMC si lahko obeta tudi glasove najmanjše koalicijske partnerice SD. Za imenovanje sicer potrebuje večino glasov navzočih poslancev. Še pred odločanjem DZ se bo v ponedeljek predstavil članom parlamentarnega odbora za kulturo.

Stolček ministra za kulturo se je spraznil po odstopu Julijane Bizjak Mlakar na izredni seji DZ, ki je bila sicer namenjena njeni razrešitvi. To je predlagal premier Cerar, saj ministrica po njegovi oceni ni izkazovala zadostne osebne odgovornosti za skupno delo vlade ter je bistveno prepočasi uresničevala nujne naloge na področju kulture. Bizjak Mlakarjeva se je po odstopu že vrnila v poslanske klopi, kulturni resor pa začasno predala ministru za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazdu Žmavcu.

DZ o predlogu za razrešitev Brgleza in imenovanju novega podpredsednika

Poslanci imajo na mizi tudi predlog za razrešitev predsednika DZ Milana Brgleza. Tega je vložila poslanska skupina SDS po Brglezovi odločitvi, da ne bo določil roka za zbiranje podpisov pod zahtevami Sindikata delavcev migrantov Slovenije za razpis referendumov o šestih zakonih. V SDS so prepričani, da za to odločitev nima pravne podlage, medtem ko Brglez poudarja, da je referendumske pobude zavrnil, da bi institut referenduma ubranil pred zlorabo.

Brglezova poteza je sprožila burne odzive in dileme, a je pričakovati, da bo - vsaj za zdaj - ostal na funkciji. DZ o funkciji predsednika odloča z večino glasov vseh poslancev. V največji vladni stranki stojijo za njim, tudi v DeSUS in SD ga bodo v tej fazi podprli. A manjši koalicijski stranki, še zlasti SD, ob tem opozarjata, da bo Brglez v velikih težavah, če ustavno sodišče ne bo presodilo v njegov prid. Sindikat delavcev migrantov je namreč zoper Brglezovo odločitev vložil ustavno pritožbo.

Poleg tega bo DZ odločal o izvolitvi novega podpredsednika parlamenta. SD na to funkcijo predlaga svojega poslanca Matjaža Nemca, ki bo v primeru izvolitve nasledil strankarsko kolegico Bojano Muršič. Ta je namreč s te funkcije odtopila zaradi spornega nakupa flis jopic z denarjem Občine Ruše. Odstopila je tudi kot občinska svetnica omenjene občine, s poslanske funkcije pa se ne namerava umakniti.

V SD so sicer sprva napovedovali, da novega podpredsednika parlamenta ne bodo predlagali, a so pozneje to vendarle storili. Po njihovih pojasnilih zato, da ne bi povzročali težav pri vodenju DZ. Podpredsednika DZ sicer izvoli na tajnem glasovanju z najmanj 46 glasovi.

Konstituirala se bo preiskovalka o sistemski korupciji v zdravstvu

Na ustanovni seji se bo sestala preiskovalna komisija o sistemski korupciji v zdravstvu. Parlamentarno preiskavo so zahtevali poslanci SDS, NSi ter skupine nepovezanih poslancev, v njej pa se želijo osredotočiti na področje nakupa žilnih opornic, kjer je po njihovem mnenju zaznati največje nepravilnosti, gre pa tudi za primer, kako se v slovenskem zdravstvu preplačuje material. Poslance bo v preiskavi zanimalo, zakaj se je ta medicinska oprema v Sloveniji v preteklosti prodajala po veliko višjih cenah kot na tujih trgih in zakaj slovenski javni zavodi niso uporabljali ugodnejših tujih dobaviteljev. Ugotavljali bodo tudi odgovornost tistih, ki so omogočili nakup po tako visokih cenah.

Na svoji prvi seji se bo komisija, ki jo vodi poslanka SDS Jelka Godec, konstituirala ter se dogovorila o svojem del. Ta del seje bo potekal za zaprtimi vrati.

 

 Sta

Najbolj brano

Nova zakonodaja o ravnanju z živalmi: za mučenje živali do treh let zapora Nova zakonodaja o ravnanju z živalmi: za mučenje...
Torek, 07 Junij 2016 10:00
Februarja so na pobudo društva Ustavimo pasje borbe v Združeni levici pripravili predlog novele kaze...

Preberite več...

Ptuj: Mesto propada, podgane se redijo, oblast pa križem rok Ptuj: Mesto propada, podgane se redijo, oblast pa...
Petek, 24 Junij 2016 20:30
Junijska redna seja ptujskega mestnega sveta je bila daljša kot običajno: trajala je dobre tri ure, ...

Preberite več...

Sveta Trojica: Zavrnili so vrhunskega motokrosista Tima Gajserja Sveta Trojica: Zavrnili so vrhunskega motokrosista Tima Gajserja...
Torek, 13 Avgust 2019 23:40
Osek v občini Sveta Trojica je bil nekoč znan po motokros progi, na kateri so se odvijale tako držav...

Preberite več...

Maske v šolah: Ministrstvo predpisalo, stroške pa bodo nosile občine in starši Maske v šolah: Ministrstvo predpisalo, stroške pa bodo...
Torek, 25 Avgust 2020 07:14
S prvim septembrom bodo učilnice ponovno napolnili šolarji, seveda ob upoštevanju priporočil Naciona...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300