Dokup pokojninske dobe po reformi neveljaven
Politika
Tipografija

Ustavna odločba, po kateri pokojninski zakon glede pogojev za pokojninsko dobo brez dokupa ni neustaven, je legalizirala tatvino in prevaro, menijo v svobodnih sindikatih. Pritožbo na evropsko sodišče za človekove pravice bodo pripravili čim prej, pri tem pa jim bodo pomagali strokovnjaki, ki imajo izkušnje z delom s tem sodiščem, napovedujejo.

"Odločbo ustavnega sodišča obsojamo, ker se je zgodilo nekaj zelo grdega za ljudi," je na današnji novinarski konferenci dejal predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) Dušan Semolič. Zveza je bila namreč skupaj s sindikatom delavcev trgovine pri ZSSS vlagateljica zahteve za ustavno presojo.

Odločba po Semoličevih besedah zadeva približno 22.000 do 24.000 ljudi, ki so si po prejšnjem pokojninskem zakonu med drugim kot brezposelni zaradi stečajev sami plačevali pokojninsko dobo, da bi se lahko upokojili s polno pokojnino. Pokojninska reforma, ki je začela veljati z letom 2013, pa tako vplačane pokojninske dobe ne prizna več kot pokojninsko dobo brez dokupa.

V obravnavanem primeru gre po njegovih besedah za kršitev 2. člena ustave, po kateri je Slovenija pravna in socialna država. Prav tako je kršen 155. člen ustave, po katerem zakoni ne morejo imeti učinka za nazaj, je dejal.

Postopek pred evropskim sodiščem bo znova zahteval nekaj časa, številni ljudje, ki so prizadeti, pa imajo težave že zdaj, je dejal. "Namesto v letu 2013 se bodo lahko upokojili šele leta 2020," je ilustriral. Po njegovih besedah se čutijo "prikrajšane in ogoljufane".

Ustavno sodišče je v četrtek sporočilo, da določbi zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, ki določata pogoje pokojninske dobe brez dokupa, nista neustavni. V veljavi tako ostaja ureditev, po kateri se doba, pridobljena s prostovoljno vključitvijo v zavarovanje, ne šteje v pokojninsko dobo brez dokupa, ki je pogoj za pridobitev starostne pokojnine.

Sta

Najbolj brano

Nova zakonodaja o ravnanju z živalmi: za mučenje živali do treh let zapora Nova zakonodaja o ravnanju z živalmi: za mučenje...
Torek, 07 Junij 2016 10:00
Februarja so na pobudo društva Ustavimo pasje borbe v Združeni levici pripravili predlog novele kaze...

Preberite več...

Ptuj: Mesto propada, podgane se redijo, oblast pa križem rok Ptuj: Mesto propada, podgane se redijo, oblast pa...
Petek, 24 Junij 2016 20:30
Junijska redna seja ptujskega mestnega sveta je bila daljša kot običajno: trajala je dobre tri ure, ...

Preberite več...

Sveta Trojica: Zavrnili so vrhunskega motokrosista Tima Gajserja Sveta Trojica: Zavrnili so vrhunskega motokrosista Tima Gajserja...
Torek, 13 Avgust 2019 23:40
Osek v občini Sveta Trojica je bil nekoč znan po motokros progi, na kateri so se odvijale tako držav...

Preberite več...

Maske v šolah: Ministrstvo predpisalo, stroške pa bodo nosile občine in starši Maske v šolah: Ministrstvo predpisalo, stroške pa bodo...
Torek, 25 Avgust 2020 07:14
S prvim septembrom bodo učilnice ponovno napolnili šolarji, seveda ob upoštevanju priporočil Naciona...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300