4 milijone evrov za strokovno delo učiteljev in vzgojiteljev s priseljenci
Politika
Tipografija

V Uradnem listu je Ministrtsvo za izobraževanje, znanost in šport 13. maja objavilo javni razpis »Krepitev socialnih in državljanskih kompetenc strokovnih delavcev«. Sofinanciran je iz Evropskega socialnega sklada ter proračuna RS v skupni vrednosti 4 milijone evrov za obdobje do 31. decembra  2021. Tri milijone evrov je na voljo  izboljšanju usposobljenosti strokovnih delavcev za uspešnejše vključevanje otrok priseljencev v slovenski vzgojno-izobraževalni sistem, milijon pa profesionalnemu usposabljanju strokovnih delavcev v okviru 7 tematskih sklopov.

Ti tematski sklopi so:

1. vključevanje priseljencev in njihovih družin v Sloveniji  -  spodbujanje medkulturnega dialoga in sprejemanje drugačnosti,
2. slovenščina kot drugi jezik,
3. ničelna toleranca do nasilja,
4. zaznavanje, obvladovanje in reševanje konfliktnih situacij, konstruktivna in spoštljiva komunikacija,

5. spoštovanje človekovih pravic in svoboščin, solidarnost in prostovoljstvo,

6. uresničevanje pravic madžarske in italijanske narodne skupnosti,

7. prepoznavanje in preprečevanje zdravju škodljivega življenjskega sloga.

»Z razpisanimi sredstvi bo ministrstvo sofinanciralo aktivnosti namenjene profesionalnemu usposabljanju strokovnih delavcev, s pomočjo katerih se bo izboljšalo njihove kompetence. Aktivnosti bodo posredno vplivale tudi na razvoj inovativnih učnih okolij in uvajanje metod in pedagoških praks tudi z vključevanjem novih tehnologij, ki bodo zagotavljale dvig kompetenc udeležencev izobraževanja.

Jedro ukrepa je osredotočeno na razvijanje že pridobljenih kompetenc in spretnosti strokovnih delavcev,da bi hitreje prepoznali potencialne konfliktne situacije, spretnosti obvladovanja konfliktov z načeli konstruktivne in spoštljive komunikacije ter participacijo udeleženih, usmerjeno v razvijanje drugačne kulture sobivanja, temelječe na ničelni toleranci do nasilja, sprejemanju in priznavanju osebne in mnenjske drugačnosti, doslednem spoštovanju človekovih pravic in svoboščin ter poudarjanju solidarnosti in prostovoljstva.

 

Del javnega razpisa  je osredotočen na krepitev kompetenc strokovnih delavcev, potrebnih za učinkovitejše uresničevanje pravic madžarske in italijanske narodne skupnosti na področju vzgoje in izobraževanja.

 

Namen javnega razpisa je tudi izboljšanje usposobljenosti strokovnih delavcev za uspešnejše vključevanje otrok, učencev, dijakov in študentov priseljencev (v nadaljevanju: otrok priseljencev) iz drugih jezikovnih in kulturnih okolij v slovenski vzgojno-izobraževalni sistem ter krepitev slovenskega jezika in multikulturnosti, in sicer skozi neposredno izvajanje vzgojno-izobraževalnih aktivnosti.

 

Cilj javnega razpisa je uspešno zaključeno profesionalno usposabljanje najmanj 16 tisoč strokovnih in vodstvenih delavcev na področju predšolske vzgoje, osnovnošolskega izobraževanja, osnovnega glasbenega izobraževanja, poklicnega in strokovnega izobraževanja, srednjega splošnega izobraževanja, vzgoje in izobraževanja otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami, vzgoje in izobraževanja v dijaških domovih ter izobraževanja odraslih," so še zapisali na MIZŠ.

 

 

 

 

Najbolj brano

Nova zakonodaja o ravnanju z živalmi: za mučenje živali do treh let zapora Nova zakonodaja o ravnanju z živalmi: za mučenje...
Torek, 07 Junij 2016 10:00
Februarja so na pobudo društva Ustavimo pasje borbe v Združeni levici pripravili predlog novele kaze...

Preberite več...

Ptuj: Mesto propada, podgane se redijo, oblast pa križem rok Ptuj: Mesto propada, podgane se redijo, oblast pa...
Petek, 24 Junij 2016 20:30
Junijska redna seja ptujskega mestnega sveta je bila daljša kot običajno: trajala je dobre tri ure, ...

Preberite več...

Sveta Trojica: Zavrnili so vrhunskega motokrosista Tima Gajserja Sveta Trojica: Zavrnili so vrhunskega motokrosista Tima Gajserja...
Torek, 13 Avgust 2019 23:40
Osek v občini Sveta Trojica je bil nekoč znan po motokros progi, na kateri so se odvijale tako držav...

Preberite več...

Maske v šolah: Ministrstvo predpisalo, stroške pa bodo nosile občine in starši Maske v šolah: Ministrstvo predpisalo, stroške pa bodo...
Torek, 25 Avgust 2020 07:14
S prvim septembrom bodo učilnice ponovno napolnili šolarji, seveda ob upoštevanju priporočil Naciona...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300