Čuš za ukinitev sofinanciranja študentskih servisov, denar za pripravništva
Politika
Tipografija

Nepovezani poslanec Andrej Čuš je v DZ vložil paket ukrepov in sprememb zakonodaje s področja mladih. Med drugim se zavzema za vključitev mladih v Ekonomsko-socialni svet (ESS), za pridobitev volilne pravice s 16. letom starosti in ukinitev financiranje študentskih servisov.

Mnogi problemi in težave izhajajo iz neenakomernega razvoja države, neučinkovitega izobraževalnega sistema, kakor tudi delovne zakonodaje, ugotavlja Čuš, ki je na DZ naslovil več predlogov oziroma pobud.

S spremembo zakona o uravnoteženju javnih financ predlaga ukinitev financiranje študentskih servisov in posledično možnost posredovanja dijaškega in študentskega dela izključno s strani Zavoda za zaposlovanje, ki sicer lahko to počne že danes.

Pridobljena koncesijska sredstva od dijaškega ter študentskega dela v višini devetih milijonov evrov pa bi po predlogu namenili za sklad, ki zagotavlja plačilo pripravništev in s tem zagotovili "sistemsko financiranje pripravništev, ki ne bremenijo proračuna".

S spremembo zakona o subvencioniranju študentske prehrane bi podaljšali možnost koriščenja subvencije z 20. na 24. uro.

Tako je pripravil predlog priporočila, s katerim bi DZ vladi predlagal, da v sklopu socialnega dialoga in priprav zakonodaje ter reform imenuje predstavnika mladih za člana ESS.

Na poslanske skupine v državnem zboru je Čuš naslovil tudi pobudo, da "s skupnimi močmi" pristopijo k spremembi 43. člena ustave in znižanju potrebne starosti za volilno pravico na 16 let, kar je tudi predlog Mladinskega sveta Slovenije. (sta)

Najbolj brano

Nova zakonodaja o ravnanju z živalmi: za mučenje živali do treh let zapora Nova zakonodaja o ravnanju z živalmi: za mučenje...
Torek, 07 Junij 2016 10:00
Februarja so na pobudo društva Ustavimo pasje borbe v Združeni levici pripravili predlog novele kaze...

Preberite več...

Ptuj: Mesto propada, podgane se redijo, oblast pa križem rok Ptuj: Mesto propada, podgane se redijo, oblast pa...
Petek, 24 Junij 2016 20:30
Junijska redna seja ptujskega mestnega sveta je bila daljša kot običajno: trajala je dobre tri ure, ...

Preberite več...

Sveta Trojica: Zavrnili so vrhunskega motokrosista Tima Gajserja Sveta Trojica: Zavrnili so vrhunskega motokrosista Tima Gajserja...
Torek, 13 Avgust 2019 23:40
Osek v občini Sveta Trojica je bil nekoč znan po motokros progi, na kateri so se odvijale tako držav...

Preberite več...

Maske v šolah: Ministrstvo predpisalo, stroške pa bodo nosile občine in starši Maske v šolah: Ministrstvo predpisalo, stroške pa bodo...
Torek, 25 Avgust 2020 07:14
S prvim septembrom bodo učilnice ponovno napolnili šolarji, seveda ob upoštevanju priporočil Naciona...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300