Matjaž Nemec novi podpredsednik DZ
Politika
Tipografija

Poslanci so s 46 glasovi za in 10 glasovi proti podprli imenovanje poslanca SD Matjaža Nemca na mesto podpredsednika DZ. Oddanih je bilo 76 glasovnic, od tega 20 neveljavnih. V SD, DeSUS in SMC so Nemcu podporo izrazili že pred glasovanjem, nekaj pomislekov pa so imeli v SDS in ZL.

Vodja poslanske skupine SD Matjaž Han je na predstavitvi stališč poslanskih skupin pred glasovanjem zanikal navedbe, da naj bi se v dneh pred glasovanjem znotraj poslanske skupine in med strankami pojavile napetosti in preigravanja. Glede primernosti Nemca za to funkcijo pa je izpostavil, da je dokazal, da je primanjkljaj izkušenj mogoče nadoknaditi s predanostjo poslanskemu delu, kar je potrdil tudi z uspešnim vodenjem odbora za pravosodje.

Franc Jurša je v imenu DeSUS izrazil zadovoljstvo, da se je SD na odstop podpredsednice DZ odzvala tako hitro in omogočila hitro imenovanje novega podpredsednika. Nemcu je napovedal enotno podporo. Kot je dejal, Nemec vsekakor ima kompetence za zasedbo tega mesta. To, da je mlajši in posledično manj časa na političnem parketu, v DeSUS vidijo kot prednost, saj po Jurševih besedah omogoča medgeneracijsko povezovanje. Jurša je tudi izrazil nezadovoljstvo z ravnanjem SDS, ki ni predlagala svojega kandidata za to funkcijo.

Jan Škoberne iz SD je poudaril, da je odločanje o vodstvu DZ tudi odločanje o tem, kakšna bo politična kultura v tej instituciji. Po njegovih besedah si želimo vključujočo hišo demokracije, ki bo delovala na temelju sodelovanja in preseganja večinoma stereotipnih razmerij in delitev. Poudaril je, da je Nemec dokazal, da zna voditi strpen dialog in ob tem preseči tradicionalne delitve, njegova izbira za to mesto pa je v danih okoliščinah najboljša možna.

Tudi v ZL so izrazili kritiko SDS, ker ni predlagala svojega kandidata. Kot je dejal Matej T. Vatovec, s tem ovira tekoče delo DZ. Glede imenovanja novega podpredsednika je dejal, da bi bilo po njihovem mnenju primerno, da bi to mesto zasedla ženska.

Zahvalo SD za hitro imenovanje kandidata so izrazili tudi v SMC. Po besedah Simone Kustec Lipicer so v SD s tem zagotovili nemoteno delo DZ. Nemec se je po njenih besedah že izkazal z vodenjem odbora za pravosodje, zato mu bodo zaupali tudi na podpredsedniškem položaju. Kustec Lipicerjeva je sicer prav tako kritizirala SDS, ker ni predlagala svojega kandidata.

Jože Tanko iz SDS je glede očitkov na račun predlaganja strankinega kandidata poslanskim skupinam očital, da se namesto trezne presoje ukvarjajo z SDS. Nemec je bil po njegovih besedah pri odvzemanju poslanskega mandata Janezu Janši "bolj previden in razsoden od celotne koalicije", saj je glasoval drugače in se vzdržal "politične eksekucije". Je pa blokiral sklic dveh nujnih sej odbora za pravosodje, na katerih bi morali obravnavati politiko in dogajanje v sodstvu, je poudaril Tanko.

Sta

Najbolj brano

Nova zakonodaja o ravnanju z živalmi: za mučenje živali do treh let zapora Nova zakonodaja o ravnanju z živalmi: za mučenje...
Torek, 07 Junij 2016 10:00
Februarja so na pobudo društva Ustavimo pasje borbe v Združeni levici pripravili predlog novele kaze...

Preberite več...

Ptuj: Mesto propada, podgane se redijo, oblast pa križem rok Ptuj: Mesto propada, podgane se redijo, oblast pa...
Petek, 24 Junij 2016 20:30
Junijska redna seja ptujskega mestnega sveta je bila daljša kot običajno: trajala je dobre tri ure, ...

Preberite več...

Sveta Trojica: Zavrnili so vrhunskega motokrosista Tima Gajserja Sveta Trojica: Zavrnili so vrhunskega motokrosista Tima Gajserja...
Torek, 13 Avgust 2019 23:40
Osek v občini Sveta Trojica je bil nekoč znan po motokros progi, na kateri so se odvijale tako držav...

Preberite več...

MNZ prodaja 80 rabljenih avtomobilov v paketu - za manj kot 60.000 evrov MNZ prodaja 80 rabljenih avtomobilov v paketu -...
Sreda, 15 Junij 2016 20:49
Ministrstvo za notranje zadeve je na svoji spletni strani objavilo zanimivo informacijo: prodaja nam...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

Prometne informacije

  • 31.03.2020 19:01

    Zastoj tovornih vozil je na dolenjski avtocesti pred mejnim prehodom Obrežje proti Hrvaški, 4 km. Vozila so na odstavnem pasu.Čakalna[…]

51. FESTIVAL NARODNO-ZABAVNE GLASBE

 

 

radioptuj300