Slovenija glede pozebe s pozivom Bruslju za pomoč
Politika
Tipografija

Kmetijski ministri EU v okviru današnjega zasedanja v Bruslju razpravljajo tudi o razmerah na kmetijskih trgih in ukrepih za soočanje s krizo. Slovenija bo v luči uničujočih posledic nedavne pozebe to razpravo izkoristila tudi za poziv Bruslju po pomoči prizadetim kmetom v okviru programa razvoja podeželja.

V primeru pozebe gre za naravno katastrofo, za kar je na voljo evropski solidarnostni sklad. A za upravičenost do pomoči iz sklada je treba doseči prag škode, ki je 0,6 odstotka bruto domačega proizvoda, kar je v primeru Slovenije okoli 230 milijonov evrov. Popis škode še ni bil narejen, vendar v Sloveniji tako visoke škode ne pričakujemo, zato tudi ne moremo računati na pomoč iz tega sklada, je povedala Strniša.

Slovenija bo zato v okviru programa razvoja podeželja skušala aktivirati poseben ukrep, ki je namenjen pomoči oziroma obnovi nasadov ali poškodovanih objektov. Slovenija zato po besedah Strniše želi, da bi bil postopek spremembe programa čim hitrejši, če pa to ne bi bilo možno, pa da bi se priznali stroški za nazaj, kot je to bilo v primeru obnove gozda po žledu.

V okviru razprave o razmerah na evropskih kmetijskih trgih je po besedah Strniše sicer pričakovati nadaljnje pozive k ukrepanju, saj dosedanji ukrepi skladiščenja in intervencijskih odkupov niso dovolj omejili proizvodnje in stabilizirali trga.

Tako v Sloveniji kot v Evropi še vedno beležimo rast proizvodnje in padec cen. V Sloveniji je bila v prvih treh mesecih zabeležena kar 10-odstotna rast proizvodnje mleka v primerjavi z enakim obdobjem lani, prav tako pada cena mleka. To po besedah Strniše kaže na to, da mehanizem prostovoljnega omejevanja proizvodnje, ki ni bil podprt s sredstvi EU, ampak je bil prepuščen morebitni državni pomoči, ni učinkovit oziroma ti ukrepi niso zadostni.

Slovenija meni, da brez podpore evropskih sredstev ta ukrep ne bo dal rezultatov. Finančna pomoč bi morala biti bolj usmerjena in morda pogojena z omejevanjem proizvodnje, da bi bil viden učinek na trgu, je še dejala državna sekretarka.

Evropska komisija je marca napovedala sveženj dodatnih izrednih ukrepov v okviru evropske kmetijske politike za pomoč prizadetim kmetom, ki dopolnjujejo lani septembra sprejet sveženj pomoči, vreden 500 milijonov evrov.

 Sta

Najbolj brano

Nova zakonodaja o ravnanju z živalmi: za mučenje živali do treh let zapora Nova zakonodaja o ravnanju z živalmi: za mučenje...
Torek, 07 Junij 2016 10:00
Februarja so na pobudo društva Ustavimo pasje borbe v Združeni levici pripravili predlog novele kaze...

Preberite več...

Ptuj: Mesto propada, podgane se redijo, oblast pa križem rok Ptuj: Mesto propada, podgane se redijo, oblast pa...
Petek, 24 Junij 2016 20:30
Junijska redna seja ptujskega mestnega sveta je bila daljša kot običajno: trajala je dobre tri ure, ...

Preberite več...

Sveta Trojica: Zavrnili so vrhunskega motokrosista Tima Gajserja Sveta Trojica: Zavrnili so vrhunskega motokrosista Tima Gajserja...
Torek, 13 Avgust 2019 23:40
Osek v občini Sveta Trojica je bil nekoč znan po motokros progi, na kateri so se odvijale tako držav...

Preberite več...

MNZ prodaja 80 rabljenih avtomobilov v paketu - za manj kot 60.000 evrov MNZ prodaja 80 rabljenih avtomobilov v paketu -...
Sreda, 15 Junij 2016 20:49
Ministrstvo za notranje zadeve je na svoji spletni strani objavilo zanimivo informacijo: prodaja nam...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

Prometne informacije

  • 31.03.2020 17:45

    Zastoj tovornih vozil je na dolenjski avtocesti pred mejnim prehodom Obrežje proti Hrvaški, 4 km. Vozila so na odstavnem pasu.Čakalna[…]

51. FESTIVAL NARODNO-ZABAVNE GLASBE

 

 

radioptuj300