Delavci migranti v četrtek spet na finančnem ministrstvu
Politika
Tipografija

Vodstvo Sindikata delavcev migrantov Slovenije se bo jutri popoldne znova sestalo s predstavniki ministrstva za finance, s katerimi bodo iskali rešitve za odpravo po njihovem trenutno neenakovredne obravnave z drugimi zaposlenimi v Sloveniji. Sestanek so danes potrdili tudi na ministrstvu za finance.

Kot so pojasnili na ministrstvu, sta za sestanek obe strani pripravili delovno gradivo o možnih rešitvah, ki jih bodo obravnavali in si izmenjali stališča o predlogih. Ob tem so še dodali, da to zagotovo ne bo zadnji strokovni sestanek, ki ga bodo v tej zvezi izvedli.

"Za zdaj še ne moremo napovedovati, kdaj oziroma na kakšen način lahko pridemo do usklajenega predloga rešitev," so še dodali na finančnem ministrstvu.

Delavci migranti so ponedeljek, ko je bil v Avstriji dela prost dan, znova izkoristili za opozorilo na po njihovem krivično obravnavo. Zbrali so se namreč pred izpostavami Fursa v Mariboru, Murski Soboti, Dravogradu, Celju, Velenju in na Ptuju, kjer so preverjali pravilnost svojih dohodninskih odločb, po katerih morajo nekateri za pretekla leta poravnati tudi nekaj tisoč evrov.

Predsednik sindikata Martin Ivec je pred četrtkovim sestankom za STA povedal, da bodo na njem še enkrat več zahtevali bolj pravično ureditev, s katero bi bili delavci, ki so se zaradi pomanjkanja dela v svoji domovini odpravili s trebuhom za kruhom v tujino, obravnavani enako kot ostali zaposleni v Sloveniji.

Glavnina pogovorov naj bi na četrtkovem sestanku tekla v zvezi s samoprijavami, saj doslej še niso dobili pravega odgovora o tem, na podlagi česa je država spremenila tolmačenje zakona o davčnem postopku. Čeprav so jim razložili, da so tako ravnali na podlagi drugostopenjske odločbe, ki jo je sprejel finančni minister, jih je pravni zastopnik sindikata opozoril, da to ni mogoče, pač pa lahko tako ravnajo šele na podlagi odločbe vrhovnega sodišča.

"Ko smo jim predložili naša mnenja, niso imeli nasprotnih argumentov. Vzeli so si čas, zdaj pa naj bi nam sporočili odločitev o tem, ali bodo spremenili svojo odločitev. To pa bi pomenilo, da bi morale vse pritožbe, ki so trenutno v postopkih, v ponovno odločanje. Bojim se da, ker bi to pomenilo odgovornost in krivdo nekoga, verjetno finančnega ministra, ne glede na to, da nimajo nobenih argumentov, tega ne bodo želeli priznati in bodo želeli, da o vsem skupaj odloči sodišče," je dejal Ivec.

Kot je še dodal Ivec, so v sindikatu pripravili nekaj predlogov za spremembo zakona o dohodnini, a kaže, da so z državo še vedno na precej različnih bregovih. Tudi zato bodo ustavnemu sodišču v presojo poslali nekatere člene zakona o dohodnini, po katerem je nekaj skupin privilegiranih in ne rabijo plačati davka v Sloveniji, čeprav so njeni davčni rezidenti, med njimi tisti, ki so zaposleni v evropskih inštitucijah in mornarji.

 Sta

 

Najbolj brano

Nova zakonodaja o ravnanju z živalmi: za mučenje živali do treh let zapora Nova zakonodaja o ravnanju z živalmi: za mučenje...
Torek, 07 Junij 2016 10:00
Februarja so na pobudo društva Ustavimo pasje borbe v Združeni levici pripravili predlog novele kaze...

Preberite več...

Ptuj: Mesto propada, podgane se redijo, oblast pa križem rok Ptuj: Mesto propada, podgane se redijo, oblast pa...
Petek, 24 Junij 2016 20:30
Junijska redna seja ptujskega mestnega sveta je bila daljša kot običajno: trajala je dobre tri ure, ...

Preberite več...

Sveta Trojica: Zavrnili so vrhunskega motokrosista Tima Gajserja Sveta Trojica: Zavrnili so vrhunskega motokrosista Tima Gajserja...
Torek, 13 Avgust 2019 23:40
Osek v občini Sveta Trojica je bil nekoč znan po motokros progi, na kateri so se odvijale tako držav...

Preberite več...

Maske v šolah: Ministrstvo predpisalo, stroške pa bodo nosile občine in starši Maske v šolah: Ministrstvo predpisalo, stroške pa bodo...
Torek, 25 Avgust 2020 07:14
S prvim septembrom bodo učilnice ponovno napolnili šolarji, seveda ob upoštevanju priporočil Naciona...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300