Destrnik: Proti previsokemu komunalnemu prispevku
Politika
Tipografija

Destrniški svetniki so na 16. redni seji razpravljali o 21 točkah dnevnega reda, največ o odloku o opremljanju stavbnih zemljišč in merilih za odmero komunalnega prispevka na območju občine Destrnik, ki naj bi se po predlogu glede na zdajšnji odlok povečal za 10 odstotkov. Novi zneski so primerljivi z občino Trnovska vas, kjer ta znaša za 500 m2 veliko parcelo in 150 m2 neto tlorisno površino 3.143 evrov, v občini Destrnik pa bi po novem znašal 3.143 oz. 300 evrov več kot doslej.

Svetniki predloga niso sprejeli, saj gre po njihovem prepričanju za prevelik dvig. Novi predlog sta podprla dva svetnika, sedem jih je bilo proti, eden pa se je vzdržal.

Odlok o programu opremljanja stavbnih zemljišč in merilih za odmero komunalnega prispevka na območju občine Destrnik je podrobneje predstavil Tone Vertačnik iz podjetja Zavira, svetovanje, d. o. o., stališče odbora za infrastrukturo pa predsednik Branko Horvat.

V celoti gledano bi se vrednost komunalnega prispevka pri parceli, velikosti 500 m2 in 150 m2 neto tlorisne površine, povečala za 300 evrov. Davek na dodano vrednost se pri komunalnem prispevku ne plačuje, je med drugim povedal Vertačnik, nikjer pa tudi ni zapisano, da se mora amortizacija upoštevati pri izračunu komunalnega prispevka.

Svetniki s številnimi pomisleki

V živahni in dokaj razgreti razpravi z volilnimi prizvoki so svetniki drug za drugim predstavili svoje pomisleke glede predvidenega zvišanja komunalnega prispevka.

»V odloku so predstavljeni samo preračuni za 500 m2 veliko parcelo in 150 m2 neto tlorisne površine, parcele pa so dejansko večje, kot tudi neto tlorisne površine,« je povedala Elizabeta Frasin dodala, da bi bili potrebni še drugi preračuni, kolikšna bodo dejanska povečanja komunalnega prispevka. »Odstotek povišanja komunalnega prispevka bi moral biti nižji, 3 do največ 4 %, saj smo pred volitvami poudarjali, da ne bomo dodatno obremenjevali ljudi. Razumem, da smo naredili nekaj novega, ampak 10 odstotkov je preveč,“ je izpostavila svetnica.

Preberite več v Štajerskem Tedniku

Najbolj brano

Nova zakonodaja o ravnanju z živalmi: za mučenje živali do treh let zapora Nova zakonodaja o ravnanju z živalmi: za mučenje...
Torek, 07 Junij 2016 10:00
Februarja so na pobudo društva Ustavimo pasje borbe v Združeni levici pripravili predlog novele kaze...

Preberite več...

Ptuj: Mesto propada, podgane se redijo, oblast pa križem rok Ptuj: Mesto propada, podgane se redijo, oblast pa...
Petek, 24 Junij 2016 20:30
Junijska redna seja ptujskega mestnega sveta je bila daljša kot običajno: trajala je dobre tri ure, ...

Preberite več...

Sveta Trojica: Zavrnili so vrhunskega motokrosista Tima Gajserja Sveta Trojica: Zavrnili so vrhunskega motokrosista Tima Gajserja...
Torek, 13 Avgust 2019 23:40
Osek v občini Sveta Trojica je bil nekoč znan po motokros progi, na kateri so se odvijale tako držav...

Preberite več...

Maske v šolah: Ministrstvo predpisalo, stroške pa bodo nosile občine in starši Maske v šolah: Ministrstvo predpisalo, stroške pa bodo...
Torek, 25 Avgust 2020 07:14
S prvim septembrom bodo učilnice ponovno napolnili šolarji, seveda ob upoštevanju priporočil Naciona...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300