Fištravec razrešil že petega direktorja mestne uprave
Politika
Tipografija

Mariborski župan Andrej Fištravec je včeraj razrešil direktorja mestne uprave Darka Frasa, ki je ta položaj opravljal šele pol leta. "V kolikor se je kdo zanašal na dejstvo, da kljub temu, da je to že četrti direktor mestne uprave, to ne pomeni, da je nenadomestljiv in zaradi tega varen pred razrešitvijo," je zapisal.

Razrešitev stopi v veljavo v torek, od naslednjega dne dalje pa je Fištravec za delovanje mestne uprave pooblastil Damjana Laha, "ki to področje pozna in s tem povezane izzive".

Lah je namreč kot vršilec dolžnosti direktorja vodil mariborsko mestno upravo konec leta 2014, a je po manj kot dveh mesecih zapustil ta položaj, ker naj bi imel drugo ponudbo. Mariborski javnosti je ostal znan predvsem po tem, da je šokiral s črnogledim posnetkom finančnega stanja občine.

Pred Lahom je mariborsko mestno upravo vodila Milica Simonič Steiner, nato Marko Žula, ki zdaj vodi javno komunalno podjetje Nigrad, za njim pa Bojan Babič, ki ga je Fištravec avgusta lani razrešil, ker naj ne bi dovolj vestno opravljal svojega dela.

Podobne kritike letijo na račun Frasa, ki je bil za vršilca dolžnosti direktorja mestne uprave imenovan oktobra lani. "Že dalj časa prejemam različne očitke na nedelovanje mestne uprave tako s strani javnih podjetij kakor tudi s strani zaposlenih v mestni upravi," je svojo odločitev za razrešitev v današnjem sporočilu za javnost pojasnil Fištravec.

Po njegovih trditvah je do porušitve zaupanja prišlo pred dnevi, ko naj bi Frasa osebno dobil na laži, ki jo je ta najprej zanikal, kasneje pa priznal. "Ni poznal prioritet, ki so pomembne pri odgovornem vodenju tako velikega sistema, kot je drugo največje mesto v Sloveniji," je med drugim zapisal. Od Frasa, ki je sicer tudi župan Občine Sveta Trojica v Slovenskih goricah, je pričakoval odstop, a ker do tega ni prišlo, je izdal sklep o razrešitvi. "Kot župan Mestne občine Maribor sem že pred nastopom svojega mandata poudarjal pomen zaupanja med najožjimi sodelavci," je dodal.

Fras je bil po poročanju časnika Večer že nekaj časa trn v peti županovi ožji ekipi, predvsem podžupanji Meliti Petelin, županovemu svetovalcu Marku Kovačiču, pa tudi direktorjem nekaterih občinskih podjetij. Trenja so šla celo tako daleč, da je Fištravec pred dnevi v času, ko je bil sam v tujini, Frasu odvzel pooblastila za zaposlovanje.

Trenja med Frasom in županovo ekipo so vznemirila tudi oba občinska sindikata. Sindikat delavcev mestne uprave in območni policijski sindikat Podravje sta namreč po navedbah Večera še v četrtek od župana zahtevala, da zgladi nesoglasja s Frasom in mu izrazila polno podporo.

Fištravec je danes zanikal, da se ni želel sestati s sindikatom. "To ne drži, saj se je župan po pisni pobudi 4. maja z njimi sestal dva dni kasneje. Po srečanju so predstavniki sindikata izrazili želje po ponovnem srečanju, ki ga je bil dolžan sklicati direktor mestne uprave, a do sklica sestanka ni prišlo. Zato bo predlog termina sestanka s sindikati podan v prihodnjem tednu," so sporočili z mariborske občine.

STA

Najbolj brano

Nova zakonodaja o ravnanju z živalmi: za mučenje živali do treh let zapora Nova zakonodaja o ravnanju z živalmi: za mučenje...
Torek, 07 Junij 2016 10:00
Februarja so na pobudo društva Ustavimo pasje borbe v Združeni levici pripravili predlog novele kaze...

Preberite več...

Ptuj: Mesto propada, podgane se redijo, oblast pa križem rok Ptuj: Mesto propada, podgane se redijo, oblast pa...
Petek, 24 Junij 2016 20:30
Junijska redna seja ptujskega mestnega sveta je bila daljša kot običajno: trajala je dobre tri ure, ...

Preberite več...

Sveta Trojica: Zavrnili so vrhunskega motokrosista Tima Gajserja Sveta Trojica: Zavrnili so vrhunskega motokrosista Tima Gajserja...
Torek, 13 Avgust 2019 23:40
Osek v občini Sveta Trojica je bil nekoč znan po motokros progi, na kateri so se odvijale tako držav...

Preberite več...

Maske v šolah: Ministrstvo predpisalo, stroške pa bodo nosile občine in starši Maske v šolah: Ministrstvo predpisalo, stroške pa bodo...
Torek, 25 Avgust 2020 07:14
S prvim septembrom bodo učilnice ponovno napolnili šolarji, seveda ob upoštevanju priporočil Naciona...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300