V Osnovni šoli Žetale najbrž še letos nov način ogrevanja
Politika
Tipografija

Žetalski občinski svet je na redni seji potrdil investicijsko projektno dokumentacijo za vzpostavitev in upravljanje sistema ogrevanja za Osnovno šolo (OŠ) Žetale. Ker občina sredstev za to investicijo nima, naj bi jo izvedla z javno-zasebnim partnerstvom, svoj delež pa plačala iz zajamčenih prihrankov pri ogrevanju.

Občina Žetale je skladno z energetskim zakonom naročila in pridobila energetsko izkaznico za OŠ Žetale, eden od zastavljenih ciljev pa predvideva prehod na obnovljive vire energije. S tem bo občina sledila smernicam slovenske in evropske zakonodaje na področju energetske učinkovitosti javnih stavb; zmanjševanje stroškov za ogrevanje objektov in zelena energija sta namreč temeljni poglavji energetske politike EU.

»Glede na starost naprav v kurilnici in dobro vzdrževanje ocenjujemo, da naprave delujejo s povprečnim izkoristkom okoli 90 %. Kljub temu pa občina išče možne alternative za zamenjavo obstoječega kotla, saj je utekočinjen naftni plin zaradi emisije toplogrednih plinov okolju manj prijazno gorivo, poleg tega pa gre za enega najdražjih energentov,« so pojasnili na občini, kjer za ogrevanje osnovne šole letno namenijo okoli 30 tisočakov.

Vrednost investicije energetske sanacije osnovne šole vse skromnejše proračunske okvire Občine Žetale presega, razpisi za energetsko sanacijo javnih stavb so neugodni, po izračunih se najem kredita občini ne splača. Je pa lani decembra na žetalsko občino prispela promotorska vloga, s katero je bil izkazan potencialni zasebni interes za soinvestiranje v ta projekt.

Preberite več v Štajerskem Tedniku

Najbolj brano

Nova zakonodaja o ravnanju z živalmi: za mučenje živali do treh let zapora Nova zakonodaja o ravnanju z živalmi: za mučenje...
Torek, 07 Junij 2016 10:00
Februarja so na pobudo društva Ustavimo pasje borbe v Združeni levici pripravili predlog novele kaze...

Preberite več...

Ptuj: Mesto propada, podgane se redijo, oblast pa križem rok Ptuj: Mesto propada, podgane se redijo, oblast pa...
Petek, 24 Junij 2016 20:30
Junijska redna seja ptujskega mestnega sveta je bila daljša kot običajno: trajala je dobre tri ure, ...

Preberite več...

MNZ prodaja 80 rabljenih avtomobilov v paketu - za manj kot 60.000 evrov MNZ prodaja 80 rabljenih avtomobilov v paketu -...
Sreda, 15 Junij 2016 20:49
Ministrstvo za notranje zadeve je na svoji spletni strani objavilo zanimivo informacijo: prodaja nam...

Preberite več...

Slovenska Bistrica: Občina (ne)upravičeno zaračunava parkirnino? Slovenska Bistrica: Občina (ne)upravičeno zaračunava parkirnino?
Sobota, 20 Avgust 2016 11:05
Občina Slovenska Bistrica letno s pobranimi parkirninami prejme približno 35.000 evrov. Ali občina n...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

Prometne informacije

  • 20.04.2018 08:15

    Zastoji nastajajo na cestah Draženci - Ptuj in Medno - Ljubljana. Na ljubljanski obvoznici so zastoji na relaciji Kozarje - Koseze -[…]

radioptuj300