Tudi na Hajdini (bo kmalu) vrtec dražji
Politika
Tipografija

Ker je občinski svet občine Hajdina proračun za letošnje leto sprejel že aprila lani, so minuli teden v luči številnih sprememb, sprejemali rebalans. Večina svetnikov pripomb ni imela, sta pa Janko Merc in Anton Cestnik izpostavila nekaj dvomov. Med drugim ju je zmotilo povišanje cene del pri gradnji pločnika v Hajdošah in več sredstev od plana za glasilo Hajdinčan. Bo pa – tako kot v številnih drugih občinah – tudi na Hajdini kmalu dražji vrtec. Predlog bodo svetniki najverjetneje obravnavali že na naslednji seji.

Dogajanje na hajdinskih sejah je tako rekoč povsem predvidljivo. Župan Stanislav Glažar si je očitno uspel zagotoviti izjemno veliko podporo občinskih svetnikov in z njimi sklenil nekakšno »tiho koalicijo«. Iz seje v sejo poudarja, da ni pomembna strankarska pripadnost, ampak dejstvo, da skupaj delajo za dobrobit občine. V to med 14 svetniki doslej le dveh ni uspel prepričati, vedno manj možno pa je, da ju sploh bo.

Tudi tokratna, 17. redna seja se je namreč začela dokaj ostro. Svetnik Janko Merc je županu že pri sprejemanju zapisnika dejal, da ni bilo prav, da je po njem »tolkel« na zadnji seji, na kateri ni bil prisoten. Ta mu je odgovoril le, da je pri predstavitvi amandmajev, ki jih je Merc podal, o njih povedal svoje jasno stališče in da ga lahko ponovi še enkrat.

Rebalans: manj prihodkov in odhodkov od plana

Osrednja točka septembrske hajdinske seje je bil rebalans proračuna za leto 2017. S tem se prihodki zmanjšujejo s 3.850.147 evrov na 3.793.192 evrov (za 56.955 evrov), odhodki pa s 3.656.047 evrov na 3.561.974 evrov (za 94.073 evrov).

Sam Odlok o proračunu so sprejeli že aprila 2016, v vmesnem času, letu in pol pa se je marsikaj spremenilo, zato je bil rebalans nujno potreben. Nekateri predvideni projekti kljub temu, da so bili načrtovani, še niso in najbrž letos niti ne bodo izpeljani. »To pa predvsem zato, ker enostavno razpisov ni bilo, ali pa so bili kasneje kot smo pričakovali,« je pojasnil Glažar. Nekaj sredstev so tako prenesli v prihodnje leto, med drugim tudi ureditev krožišča v Skorbi, pa prenovo Mariničeve domačije (do katere bo prišlo, če bodo uspešni na razpisu).  Veliko naporov pa občina, tako je zatrdil župan, vlaga tudi v ureditev potrebne dokumentacije in pridobivanje služnosti za izgradnjo kanalizacije na Zgornji Hajdini.

»Pripraviti pa se moramo tudi na spremembo cene vrtca. Zaradi napredovanj javnih uslužbencev je to neizbežno.

Preberite več v Štajerskem Tedniku

Najbolj brano

Nova zakonodaja o ravnanju z živalmi: za mučenje živali do treh let zapora Nova zakonodaja o ravnanju z živalmi: za mučenje...
Torek, 07 Junij 2016 10:00
Februarja so na pobudo društva Ustavimo pasje borbe v Združeni levici pripravili predlog novele kaze...

Preberite več...

Ptuj: Mesto propada, podgane se redijo, oblast pa križem rok Ptuj: Mesto propada, podgane se redijo, oblast pa...
Petek, 24 Junij 2016 20:30
Junijska redna seja ptujskega mestnega sveta je bila daljša kot običajno: trajala je dobre tri ure, ...

Preberite več...

MNZ prodaja 80 rabljenih avtomobilov v paketu - za manj kot 60.000 evrov MNZ prodaja 80 rabljenih avtomobilov v paketu -...
Sreda, 15 Junij 2016 20:49
Ministrstvo za notranje zadeve je na svoji spletni strani objavilo zanimivo informacijo: prodaja nam...

Preberite več...

Slovenska Bistrica: Občina (ne)upravičeno zaračunava parkirnino? Slovenska Bistrica: Občina (ne)upravičeno zaračunava parkirnino?
Sobota, 20 Avgust 2016 11:05
Občina Slovenska Bistrica letno s pobranimi parkirninami prejme približno 35.000 evrov. Ali občina n...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

Prometne informacije

  • 22.06.2018 10:44

    Prometne nesreče:- zaprt vozni pas na ljubljanski vzhodni obvoznici v predoru Golovec, proti Malencam, nastaja zastoj;- na glavni cesti Arja vas - Velenje,[…]

radioptuj300