Bo Slovenija časovno omejila pravico do bolniškega dopusta?
Politika
Tipografija

Zneski, ki se namenjajo za denarno nadomestilo v času bolniškega dopusta, iz leta v leto naraščajo. Medtem ko je bilo lani skupno za to namenjenih 60 milijonov evrov, jih bo v letu 2017 še vsaj 13 odstotkov več. Zato se pojavlja vprašanje: smo res bolj bolni ali gre le za socialni korektiv, ki je med drugim tudi posledica podaljševanja upokojitvene starosti in pokojninske dobe? Ministrstvo razmišlja tudi o časovni omejitvi bolniškega dopusta, saj smo zraven Bolgarije ena redkih držav, ki tega še nima.

Da se od vodilnih v zdravstvenih ustanovah pričakuje, da naredijo hišni red, tudi na področju bolniških nadomestil, je na srečanju ekonomskih delavcev, zaposlenih v zdravstvu, oktobra letos poudarila ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc. „80 milijonov evrov več za nadomestila za dolgotrajne bolniške odsotnosti v zadnjih dveh letih se mi zdi neverjeten podatek. Smo res toliko bolj bolni, da bo ena tretjina prispevkov šla za nadomestila? Je to morda le socialni korektiv?“ je svoje pomisleke tistim, ki vodijo slovenske zdravstvene ustanove, na srečanju predstavila ministrica. Kot kaže, pa imajo njene trditve podlago tudi v statističnih podatkih. „Višina denarnega nadomestila je v letu 2016 znašala 60 milijonov evrov, trendi v letu 2017 pa kažejo na njegovo porast za 13 %. Večina porasta gre za bolniške dopuste, ki so daljši od enega leta. Pomembno je na povečan obseg bolniških dopustov vplivalo podaljšanje upokojitvene starosti in pokojninske dobe. Ena izmed ključnih posledic podaljševanja delovne dobe je bilo namreč povečanje aktivne populacije v starostni skupini nad 55 let. Podatki Statističnega urada Republike Slovenije kažejo, da je bilo leta 2008 med delovno aktivnim prebivalstvom 10,8 % oseb, starih 55 let in več, leta 2015 pa že 13,5 %,“pojasnjujejo na ministrstvu za zdravje.

Ima preveč zdravih nosečnic predpisan bolniški dopust?

Načinov za izigravanje sistema in podaljševanje bolniškega dopusta je zelo veliko

 

Preberite več v Štajerskem Tedniku

Prometne informacije

  • 11.12.2017 10:35

    Zaprta je ljubljanska severna obvoznica med razcepom Zadobrova in priključkom Nove Jarše iz smeri Štajerske in vzhodne obvoznice proti Kosezam zaradi[…]radioptuj300