Ali kava v kapsulah škoduje zdravju
Družba
Tipografija

Kava je ena najbolj priljubljenih pijač na svetu. Kavne kapsule, ki so zasnovane za kavne avtomate, pa se zdaj postavljajo pod vprašaj kot škodljive za naše zdravje. Kavne kapsule vsebujejo furan, strupeno kemikalijo za jetra, v kolikor se jo uživa v velikih količinah. Furan se tudi pogosto uporablja kot reagent v organski kemiji.

Priljubljena tako za pivce kot za raziskovalce

Kava je priljubljena po vsem svetu. V Franciji je to druga najbolj uživana pijača, takoj za vodo. Zaradi velike priljubljenosti so znanstveniki preučevali kavo z namenom, da bi ugotovili, kakšno je idealno število skodelic na dan, da se ohrani zdravje srca.

Raziskovalci so napovedali razvoj vsadka, ki lahko nadomesti zdravila za sladkorno bolezen ko telo zazna kofein v krvi. Zato bi lahko v bližnji prihodnosti  injekcije insulina a nadomestili s kavo …

Kava v kapsulah ali filtrirna kava - kakšna je razlika?

Kavne kapsule so postale zelo priljubljene na rastočem trgu namenskih aparatov za kavo. Zaradi njihove praktičnosti se vsak dan proda na milijone kavnih kapsul. Leta 2013 je  nacionalna francoska raziskava izdala poročilo o ducatu kavnih kapsul. Cilj poročila je bil primerjati delež različnih kemičnih spojin v primerjavi s filtrirano kavo. Ta študija je zaključila, da so bili elementi, kot so kobalt, krom, kositer, nikelj, baker, cink in akrilamid, v kavnih kapsulah običajno najdeni v nekoliko večjih količinah kot v filtrirani kavi.

Je furan nevaren?

Čeprav je študija zaključila, da je povečana mera kofeina v kapsulah glavna nevarnost kave v kapsulah, bi lahko problem povzročila tudi druga snov. Furan je aroma, ki se med praženjem tvori pri visokih temperaturah, možno pa je, da je tudi rakotvorna snov.

V publikaciji iz leta 2017 je Evropska agencija za varnost hrane   (EFSA) priznala, da „ obstaja nekaj vrzeli pri razumevanju toksičnosti furana in metilfuranov ter o izpostavljenosti le-tem.“  Vendar uživanje hrane, ki vsebuje kavo - pa tudi žitaric, otroške hrane ali toasta - verjetno ni nevarno.

Kljub temu navajajo, da zaskrbljenost povzroča dejstvo, da kavo uživa veliko število potrošnikov, čeprav nadaljnje podrobnosti niso bile določene. Verjamejo pa, da bi morali na dan spiti približno dvajset skodelic kave kavne kapsule, da bi bila količina zaužitega furana lahko škodljiva.

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300