Pogodbene pošte, priložnost za lokalne podjetnike
Družba
Tipografija

Pestra ponudba na enem mestu, prihranek časa in daljši odpiralni/delovni čas. Vse to in še več so prednosti, ki jih Pošta Slovenije in njeni pogodbeni sodelavci zagotavljajo svojim strankam. Pogodbena pošta Pošte Slovenije je namreč enakovredna ostalim oblikam poštnih poslovalnic, saj zagotavlja pestro ponudbo storitev na enak način kot ostale pošte.

V nekaterih evropskih državah delež pogodbenih pošt že presega 90 odstotkov, v Sloveniji pa je zaenkrat 30-odstoten. Tudi v Sloveniji se je že kar nekaj podjetnikov odločilo za prevzem pogodbene pošte, samo v severovzhodnem delu Slovenije tako trenutno posluje več kot 40 pogodbenih pošt.

 Možnost razvoja lokalnega gospodarstva

Ta organizacijska oblika predstavlja tudi podporo lokalnemu gospodarstvu, saj podjetjem omogoča opravljanje poštne dejavnosti kot dodatno storitev. V zadnji raziskavi iz leta 2021 je kar 42 odstotkov pogodbenikov odgovorilo, da se je s širitvijo njihove ponudbe s poštnimi storitvami povečalo tudi število strank v osnovni dejavnosti. Poleg tega dodatnega zaslužka ter konkurenčne prednosti pred tekmeci pa samo izvajanje poštne dejavnosti mesečno zagotavlja tudi stalno plačilo za upravljanje pogodbene pošte.

 Postanite pogodbeni partner Pošte Slovenije! Iščemo poslovne partnerje za pošti:

2287 Žetale,

2324 Lovrenc na Dravskem polju,

ter tudi za pošte:

2233 Sv. Ana v Slovenskih goricah,

2234 Benedikt,

2235 Sv. Trojica v Slovenskih goricah.

 

Več ponudbe na enem mestu

Enako kot na ostalih poštah lahko na pogodbeni pošti oddate in prevzamete poštno pošiljko, plačate položnico, dvignete gotovino, kupite znamko, kuverto, paketno embalažo itd. Na nekaterih pa prodajajo tudi srečke in sprejemajo stavne listke za loto.

 Kot poudarja ga. Mateja Kralj iz podjetja Sferaplastik d.o.o. iz Ormoža, ki poštno dejavnost opravlja kar na treh lokacijah – v Miklavžu pri Ormožu, Dornavi, od 1. aprila pa tudi v Križevcih pri Ljutomeru, je zelo pomembno, da svojo osnovno dejavnost oz. ponudbo, ki jo imaš poleg poštnih storitev, prilagodiš potrebam strank in ponudiš tisto, česarv kraju primanjkuje. Osnovno dejavnost podjetja, čistilni servis in računovodstvo, so tako v njihovem primeru dopolnili s ponudbo sveč, sezonskega cvetja za zasaditev grobov, na poštah pa prodajajo tudi pisarniški in šolski program. Pravi, da je pomembno, da strankam prilagodiš tudi delovni čas pošte.

 Tudi g. Benjamin Janžek iz podjetja Compis d.o.o. poudarja, da lahko pogodbeniki z razširitvijo svoje ponudbe s poštnimi storitvami strankam prihranijo marsikatero pot in čas, ki so ga stranke prej porabile samo za obisk pošte. Sami tako med drugim pisarniški material, kartuše za tiskalnike in šolske potrebščine prodajajo tako v prostorih pogodbene pošte 2214 Sladki Vrh (na fotografiji) kot prek spleta.

Poglejte si primere dobrih poslovnih praks pogodbenih pošt v občinah Makole, Destrnik in Apače na video povezavi  https://bit.ly/pogodbeniki.

Pogodbene pošte praviloma delujejo v središču naselja, v pritličju stavbe, imajo urejen dostop za invalide ter parkirne prostore za stranke pogodbene pošte. Pogodbena pošta je za delo s strankami odprta vseh pet delovnih dni v tednu (od ponedeljka do petka), lahko pa je odprta tudi v soboto. Minimalni tedenski delovni čas je 22 ur. 

 Kar nekaj pogodbenih pošt posluje v prostorih Pošte Slovenije, ki jih pogodbeniki lahko najamejo ali odkupijo. V najetih poštnih prostorih  poleg poštnih storitev opravljajo tudi svojo osnovno dejavnost (trgovina, bencinski servis, trafika, cvetličarna, občina, kmetijska zadruga, turistično-informacijska pisarna …), saj je bistvo pogodbene pošte vzporedno izvajanje osnovne in poštne dejavnosti. Decembra lani je v obstoječih poštnih prostorih zaživela tudi pogodbena pošta 2383 Šmartno pri Slovenj Gradcu. Pogodbenik g. Tomaž Konečnik, ki se ukvarja z zavarovalnim zastopanjem, je povedal, da so se za pogodbeno pošto odločili zaradi širitve svoje dejavnosti in dobre lege najemnih prostorov pošte.

 

Pogodbena pošta 2383 Šmartno pri Slovenj Gradcu posluje v prostorih bivše pošte. Njihova osnovna dejavnost je zavarovalno zastopništvo.

 

Visoka kakovost opravljanja poštnih storitev

Zaposleni na pogodbeni pošti se pred začetkom opravljanja poštne dejavnosti udeležijo izobraževanja in praktičnega usposabljanja na učnih poštah, kasneje pa so jim za morebitno pomoč vedno na voljo tudi zaposleni v Pošti Slovenije. Po zadnji anketi iz leta 2021 je več kot 80 odstotkov pogodbenih pošt zadovoljnih s pomočjo, ki jo pri izvajanju storitev na pogodbenih poštah dobijo od zaposlenih v Pošti Slovenije.

 Če želite tudi vi postati del uspešne poštne zgodbe in bi želeli odpreti pogodbeno pošto, nam pišite na e-naslov Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate..

Iščemo poslovne partnerje za pošti:

2287 Žetale in

2324 Lovrenc na Dravskem polju

ter tudi za pošte:

2233 Sv. Ana v Slovenskih goricah,

2234 Benedikt,

2235 Sv. Trojica v Slovenskih goricah.

 

V Pošti Slovenije vam bomo svetovali, kako organizirati delo pogodbene pošte, da bi dosegla optimalne rezultate.

Seznam vseh pošt, za katere iščemo poslovne partnerje, je objavljen na spletni strani posta.si.

 Pošta Slovenije. Zanesljivo z vami!          

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300