Bor Rehak Friš – slovenski in evropski prvak v breakdancu
Šport
Tipografija

Bor Rehak Friš je star 15 let in obiskuje 1. letnik Srednje trgovske šole v Mariboru. Je nadvse uspešen mladi slovenski športnik, zapisal se je breakdancu, ki ga trenira že osem let. Začel je s sedmimi leti v PŠ Zapleši si v Mariboru. V tem času je dosegel izjemne rezultate: štirikrat je bil mladinski prvak z ekipo, svetovni prvak z ekipo, v letu 2017 evropski prvak, pokalni zmagovalec in državni prvak v breakdancu posamično.

V kvalifikacijah za mladinske olimpijske igre v Argentini je med 4000 nastopajočimi zasedel 43. mesto. Letos se je že kvalificiral v članski kategoriji na svetovno in evropsko prvenstvo, pred obema tekmama ga čaka še državno prvenstvo, na katerem si želi premagati svojega prvega vzornika. Cilj v naslednjih letih so olimpijske igre v Tokiu leta 2020. Zaveda se, da je pot do tja še dolga, preko napornih kvalifikacij. Potrebuje pa tudi malo sreče, v 30 sekundah, kolikor jih ima na voljo, mora svoj nastop izvesti brezhibno, tako rekoč 110-odstotno.

Želi pa si tudi postati evropski in svetovni prvak v članski konkurenci, prav tako postati član ekipe najboljših in najbolj znanih breakdancerjev na svetu.

Bor ima zelo jasno postavljene cilje, za katere vsak dan zavzeto trenira od dve do štiri ure. »To rad delam, pri tem uživam, ne čutim nobenega napora. Če hočeš biti najboljši, moraš trenirati vsak dan, tri dni na teden je odločno premalo. Ustavijo me lahko samo poškodbe,« pove. To, kar je dosegel pri 15 letih, ni samo vrhunsko v Sloveniji, temveč tudi v svetu. Vedno je na nek način v breakdancu, tudi ko ne pleše, si ogleduje videe svojih vzornikov, ob tem pa razmišlja, kako bi iz videnega naredil nekaj svojega. Obenem veliko posluša glasbo, ki je v plesu nadvse pomembna.

Svoje življenje je v celoti posvetil športu, uspehov pa ni brez trdega dela, ne glede na ves talent, ki ga človek premore na določenem področju. Ne gre pa tudi brez finančnih sredstev. Kot pove oče Egon, cela družina diha kot eno, podpira Bora, da lahko uresničuje svoje želje in pričakovanja. Doma v Slavšini raste sodobna športna dvorana, velikosti 300 m2, da bo lahko večino treninga opravil doma.

Preberite več v Štajerskem Tedniku

Najbolj brano

Tim Gajser odslej med policisti Tim Gajser odslej med policisti
Četrtek, 26 Maj 2016 13:16
Motokrosist Tim Gajser se je pridružil trideseterici slovenskih vrhunskih športnikov, ki so zaposlen...

Preberite več...

Špela Strižič Gajser – državna prvakinja v 3D-modeliranju Špela Strižič Gajser – državna prvakinja v 3D-modeliranju...
Torek, 31 Maj 2016 12:59
Sredi maja je bilo pod okriljem Zveze za tehniško kulturo Slovenije izvedeno državno tekmovanje v ko...

Preberite več...

Šestnajstletna Ptujčanka Maja Bedrač srebrna v Tbilisiju, za las ob zlato Šestnajstletna Ptujčanka Maja Bedrač srebrna v Tbilisiju, za...
Nedelja, 17 Julij 2016 19:10
Maja Bedrač (Ptuj) je zadnji dan evropskega atletskega prvenstva za mlajše mladince v Tbilisiju v sk...

Preberite več...

Slovenija danes stiska pesti za Gajserja Slovenija danes stiska pesti za Gajserja
Nedelja, 28 Avgust 2016 07:53
Novinec v najmočnejšem motokrosističnem razredu MXGP Tim Gajser letos niza neverjetne predstave. Že ...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

Prometne informacije

  • 18.01.2019 07:54

    Zaradi prometne nesreče je oviran promet na cesti Lesce - Bled v krožišču pri Savi. Zastoji nastajajo:- na dolenjski avtocesti[…]

Prireditvenik

radioptuj300