Gajser po zmagi na zadnji dirki z ogromno prednostjo pred tekmeci
Šport
Tipografija

Enajsta dirka sezone svetovnega prvenstva v motokrosu ni prinesla nič novega. Slovenski dirkač Tim Gajser ostaja na vrhu razreda MXGP, tokrat je z dvojnim uspehom v Matterley Basinu, kjer je slavil v obeh vožnjah in dobil britansko dirko, še povečal naskok v SP.

Že pred dirko je mladi Makolčan ostal brez najbližjega tekmeca. Francoz Romain Febvre se je namreč na sobotnih kvalifikacijah poškodoval, saj je grdo padel in so ga prepeljali na pregled v bolnišnico. Po prvih informacijah so bile poškodbe zelo hude, pozneje je ekipa sporočila, da zaradi pretresa možganov ne bo nastopil na dirki. Morda bo moral izpustiti tudi naslednjo dirko, ki je že čez en teden.

Pri takšnih poškodbah je zelo strogo tudi vodstvo tekmovanja, nekaj podobnega se je zgodilo lani tudi Gajserju prav v Veliki Britaniji, ko je še tekmoval v razredu MX2; po padcu na ogrevanju je dobil udarec v glavo, zdravniška ekipa pa mu preventivno ni dovolila nastopa.

Gajser, ki je sobotne kvalifikacije dobil, je prvo vožnjo začel nekoliko slabše, toda peto mesto iz začetnih metrov je hitro spreminjal v boljše uvrstitve, saj se je hitro prebijal naprej.

Po polovici dirke je bil pred njim le še Jevgenij Bobrišev, toda tudi Rus je kmalu gledal Gajserju v hrbet. Pozneje je naredil še napako in ostal brez uvrstitve med prve tri, za Gajserjem sta vožnjo končala Antonio Cairoli in Valentin Guillod.

"Začetek ni bil najboljši, na startu sem naredil napako, potem pa sem našel pravo linijo in sem začel prehitevati tekmece. Upam, da bo v drugi vožnji podobno," je prvo vožnjo ocenil Gajser.

Razplet v nadaljevanju je bil podoben, le nekaj več dela je imel v tej vožnji. Vmes se je namreč na prizorišču dirke močno ulilo, kar pa slovenskega dirkača ni motilo. Po spet malo slabšem začetku je bil hitro spet na mestih, ki jih je vajen, tokrat je bil njegov edini nekoliko resnejši tekmec Maximilian Nagl.

Klonil je po dobri polovici dirke, ko pa je bil enkrat Gajser spredaj, ni več spustil iz rok priložnosti za zmago. Tako v drugi vožnji kot skupno na dirki.

"Zaradi dežja je bila proga drugačna, razmere na njej pa težje. Prav iz startnih vrat nisem začel najbolje, toda hitro sem našel dobro linijo. Ko sem prišel v ospredje, sem lahko le še nadzoroval položaj. Hvala vsem, ki mi pomagajo, moji ekipi, družini, navijačem v Sloveniji," je po novem uspehu zadovoljno dejal najboljši slovenski dirkač in trenutno tudi najboljši na svetu, ki nato ni pozabil zaželeti čim hitrejšega okrevanja Febvreju.

"V teh trenutkih res uživam na dirkah. Danes sta bili vožnji povsem drugačni, ena je bila bolj uživaška, druga pa popolnoma drugačna in bolj zahtevna. A sem vesel, da sem dobro odpeljal obe. Zahvala gre seveda tudi Hondi in moji ekipi Gariboldi Honda, ki sta pripravili takšen motor, da lahko na dirkah samo uživam," je temelje za serijske uspehe nanizal Gajser.

Zdaj je sezoni 2016, ki je zanj sicer prva v tej konkurenci, z zmagami že pri številki šest. Britanska zmaga je namreč sledila tistim iz Katarja, Argentine, Mehike, Latvije in Španije, obenem pa so to zanj že 11. stopničke v sezoni, nobene dirke namreč ni končal nižje kot na tretjem mestu.

Drugi slovenski predstavnik Peter Irt je imel obilo smole. V prvi vožnji je po dobrem začetku, ko je vozil med najboljšo dvajseterico, na ciljnem skoku padel. odpeljali so ga na pregled v bolnišnico zaradi udarca v glavo, po prvih informacijah pa naj ne bi utrpel nobenega zloma.

Zdaj ima vodilni Gajser v SP 482 točk, Febvre je ostal pri 408, tretji pa je Italijan Antonio Cairoli s 405.

Naslednja dirka svetovnega prvenstva MXGP bo prihodnji konec tedna v Italiji, v Mantovi, kjer bo imel Gajser zanesljivo spet močno navijaško podporo.

* Izidi:
- 1. vožnja: 1. Tim Gajser (Slo), 2. Antonio Cairoli (Ita), 3. Valentin Guillod (Švi);
- 2. vožnja: 1. Tim Gajser (Slo), 2. Maximilian Nagl (Nem), 3. Gautier Paulin (Fra);
- skupno na dirki: 1. Tim Gajser (Slo) 50 točk, 2. Maximilian Nagl (Nem) 36 točk, 3. Gautier Paulin (Fra), 36 točk ...
- SP Skupno (11): 1. Tim Gajser (Slo) 482 točk, 2. Romain Febvre (Fra) 408 točk, Antonio Cairoli (Ita) 405 točk ...

Najbolj brano

Tim Gajser odslej med policisti Tim Gajser odslej med policisti
Četrtek, 26 Maj 2016 13:16
Motokrosist Tim Gajser se je pridružil trideseterici slovenskih vrhunskih športnikov, ki so zaposlen...

Preberite več...

Špela Strižič Gajser – državna prvakinja v 3D-modeliranju Špela Strižič Gajser – državna prvakinja v 3D-modeliranju...
Torek, 31 Maj 2016 12:59
Sredi maja je bilo pod okriljem Zveze za tehniško kulturo Slovenije izvedeno državno tekmovanje v ko...

Preberite več...

Šestnajstletna Ptujčanka Maja Bedrač srebrna v Tbilisiju, za las ob zlato Šestnajstletna Ptujčanka Maja Bedrač srebrna v Tbilisiju, za...
Nedelja, 17 Julij 2016 19:10
Maja Bedrač (Ptuj) je zadnji dan evropskega atletskega prvenstva za mlajše mladince v Tbilisiju v sk...

Preberite več...

Slovenija danes stiska pesti za Gajserja Slovenija danes stiska pesti za Gajserja
Nedelja, 28 Avgust 2016 07:53
Novinec v najmočnejšem motokrosističnem razredu MXGP Tim Gajser letos niza neverjetne predstave. Že ...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300