Gajser zmagovalec velike nagrade Lombardije
Šport
Tipografija

Slovenski motokrosist Tim Gajser je zmagovalec velike nagrade Lombardije v Mantovi. Na dirki za svetovno prvenstvo je bil Gajser v razredu MXGP dvakrat prvi. Slovenski šampion je v skupnem seštevku močno povečal prednost pred prvim zasledovalcem Italijanom Antoniom Cairolijem, ki zaostaja 92 točk.

V prvi vožnji današnjega dne je bil drugi Belgijec Clement Desalle, tretji pa Francoz Paulin Gautier. V drugo sta Gajserju v hrbet gledala Gautier, tretji je bil Italijan Antonio Cairoli. Jernej Irt je bil v prvi vožnji 27., v drugi pa 26. Skupno je bil 27.

Gajser je z novo suvereno zmago, že sedmo v sezoni 2016, stopil še stopnico bliže naslovu svetovnega prvaka v elitni kategoriji MXGP. Poleg Gajserja je v Mantovi od slovenskih tekmovalcev nastopil še Jernej Irt. Klemen Gerčar in Peter Irt okrevata po poškodbah in sta dirko izpustila. Na dirki je manjkal tudi poškodovani Francoz Romain Febvre, v prvi polovici sezone Gajserjev največji tekmec v boju za naslov svetovnega prvaka.

V kvalifikacijah je bil Gajser tokrat drugi, za ruskim motokrosistom Bobriševim. Vendar je priznal, da v kvalifikacijah med prvim in drugim mestom praktično ni razlike, zato se Rusa ni trudil prehiteti, temveč je moč hranil za dirko. Jernej Irt je kvalifikacije zaključil na dvaintridesetem mestu.

V nedeljo je bilo prizorišče v znamenju rumene barve, ob progi so bili številni slovenski navijači, ki so Gajserja z bučnim navijanjem pospremili do nove zmage. Makolčan je v prvi vožnji prikazal še eno od svojih tipičnih predstav. Vodstvo na začetku dirke, nekaj sekund prednosti pred najbližjim konkurentom in do konca dirke pametna vožnja z nadzorovanjem vodstva ter nekaj atraktivnimi skoki.

V drugi vožnji sta Gajser in domači zvezdnik Antonio Cairoli prikazala lepe borbe, Italijan je bil v prvi vožnji šele šesti in je želel v drugo popraviti vtis pred svojimi navijači. Cairoli je na začetku dirke povedel, Gajser je bil tik za njim. Vnela se je atraktivna borba za zmago, pri čemer sta oba vozila na meji zmogljivosti. Cairoli si je v nadaljevanju privozil nekaj prednosti, Gajser pa je vztrajal in pripravljal napad na vodstvo. Cairolija je prehitel pet minut pred koncem dirke, za tem pa stopnjeval tempo in Italijan se mu ni uspel več približati.

Jernej Irt, ki je odpeljal svojo prvo pravo dirko po poškodbi, je v prvi vožnji začel na zelo dobrem petnajstem mestu, toda že v drugem krogu padel in pokvaril svojo uvrstitev ter končal na sedemindvajsetem mestu. V drugi vožnji je bil šestindvajseti in v Italiji ni osvojil točk.

"Druga vožnja je bila razburljiva, mislim da najtežja v celotni sezoni, na trenutke skoraj nekoliko "umazana", s Cairolijem sva se odlično borila. Zadovoljen sem z današnjo dirko. Navijači so ustvarili izjemno vzdušje, hvala vsem za podporo," je po dirki z nasmeškom na obrazu dejal zadovoljni Gajser, ki je po dveh odličnih predstavah osvojil že sedmo zmago letos in novih petdeset točk.

Gajser je z novimi 50 točkami po 12 dirkah pri 532, Cairoli jih ima 440, Francoz Romain Febvre, ki je zadnji dve dirki izpustil zaradi poškodbe, pa jih ima 408. Irt je z eno točko 50. Pred dirkači je zdaj daljši poletni premor, naslednja dirka svetovnega prvenstva MXGP bo 24. julija na Češkem.

Sta

Najbolj brano

Tim Gajser odslej med policisti Tim Gajser odslej med policisti
Četrtek, 26 Maj 2016 13:16
Motokrosist Tim Gajser se je pridružil trideseterici slovenskih vrhunskih športnikov, ki so zaposlen...

Preberite več...

Špela Strižič Gajser – državna prvakinja v 3D-modeliranju Špela Strižič Gajser – državna prvakinja v 3D-modeliranju...
Torek, 31 Maj 2016 12:59
Sredi maja je bilo pod okriljem Zveze za tehniško kulturo Slovenije izvedeno državno tekmovanje v ko...

Preberite več...

Šestnajstletna Ptujčanka Maja Bedrač srebrna v Tbilisiju, za las ob zlato Šestnajstletna Ptujčanka Maja Bedrač srebrna v Tbilisiju, za...
Nedelja, 17 Julij 2016 19:10
Maja Bedrač (Ptuj) je zadnji dan evropskega atletskega prvenstva za mlajše mladince v Tbilisiju v sk...

Preberite več...

Slovenija danes stiska pesti za Gajserja Slovenija danes stiska pesti za Gajserja
Nedelja, 28 Avgust 2016 07:53
Novinec v najmočnejšem motokrosističnem razredu MXGP Tim Gajser letos niza neverjetne predstave. Že ...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300