Rokomet: Ormožani podprli zadnji predlog
Šport
Tipografija

Po več kot dveurni burni razpravi so predstavniki klubov na ponedeljkovi osmi izredni seji Združenja Lige NLB (1. A-liga) potrdili sklep, s katerim so Ligo 12 povečali na Ligo 14. Za potrditev sklepa je bila potrebna dvotretjinska večina. S to odločitvijo sta se Maribor in Izola rešila izpada v 1. B-ligo, v NLB ligo pa sta napredovala Slovan in Ljubljana.

Skozi celotno razpravo je bilo jasno, da predstavniki številnih klubov, tudi dveh najmočnejših (Celje, Gorenje), igrajo igro s figo v žepu, v želji po rešitvi Maribora pred izpadom. Tudi predstavnik Maribora se je odločil spregovoriti le tedaj, ko je bilo treba podati glas oz. tiho prikimati. Tako bo vsaj naslednji dve sezoni – 2020/21 in 2021/22 – Liga NLB štela 14 ekip, kjer se bo tekmovalo po dvokrožnem sistemu (26 krogov), v ligo nižje pa bosta izpadli dve zadnji ekipi neposredno brez kvalifikacij. Iz 1. B DRL bosta napredovali dve najboljši ekipi. Tako bo igralni sistem spremenjen in v naslednji sezoni ne bo več lige za prvaka in lige za obstanek.

Liga 14 dobesedno vsiljena

Novi tekmovalni sistem je podprlo osem klubov, in sicer Celje, Gorenje, Krka, Koper, Slovenj Gradec, Maribor, Izola in kot zadnji odločilni glas ormoški Jeruzalem. Proti novemu tekmovalnemu sistemu so bili Riko, Trimo, Dobova in Loka. „Razprava glede širitve lige je bila bolj podobna kupčkanju politikov, kot pa je imela kakršnokoli zvezo s športom. Zgleda, da brez politike ne gre več niti v rokometu. V Ormožu nismo ne koalicija ne opozicija, mi smo zase. Vedno smo gledali na interes našega kluba in naše videnje tega, kaj je dobro za slovenski rokomet. Ta predlog smo podprli zato, ker dokler bo v naši moči, ne bomo dopustili, da skoraj tretjina lige izpade. Vemo, da je bila želja nekaterih klubov Liga 14 in da v novi sezoni izpadejo kar štiri ekipe. Ne želimo, da se pol lige bori za obstanek, ker to prinaša dodatne pritiske na sodnike, domače dvorane bi bile vse kaj drugega kot gostoljubne. Ne razumem nekaterih, ki si želijo Lige 10. Mi v Ormožu si ne želimo lige, v kateri bi se 'z noži in bajoneti' borili, kdo bo izpadel, je povedal predsednik Jeruzalema Martin Hebar.

Rešitev je končnica na izpadanje

Ob tem je Hebar podal zanimivo videnje rešitve, kot jo vidijo v Ormožu: „Imamo pripravljen tekmovalni sistem, kjer bi liga štela 14 ekip in bi imela končnico, ampak ga niti ne želimo izpostaviti, saj se vodilna kluba – Celje in Gorenje – v strahu po kakšnem presenečenju po izpadu v končnici nista pripravljena pogovarjati o spremembi končnice. Mi smo vsa leta za končnico na izpadanje, kar bi bilo zelo zanimivo tudi medijem. Ob tem bi dvorane v maju in juniju pokale po šivih in ne kot zdaj, ko so v zaključku sezone skoraj prazne.“

Hebar kritičen do Mariborčanov

Preberite več v Štajerskem Tedniku

Najbolj brano

Tim Gajser odslej med policisti Tim Gajser odslej med policisti
Četrtek, 26 Maj 2016 13:16
Motokrosist Tim Gajser se je pridružil trideseterici slovenskih vrhunskih športnikov, ki so zaposlen...

Preberite več...

Špela Strižič Gajser – državna prvakinja v 3D-modeliranju Špela Strižič Gajser – državna prvakinja v 3D-modeliranju...
Torek, 31 Maj 2016 12:59
Sredi maja je bilo pod okriljem Zveze za tehniško kulturo Slovenije izvedeno državno tekmovanje v ko...

Preberite več...

Šestnajstletna Ptujčanka Maja Bedrač srebrna v Tbilisiju, za las ob zlato Šestnajstletna Ptujčanka Maja Bedrač srebrna v Tbilisiju, za...
Nedelja, 17 Julij 2016 19:10
Maja Bedrač (Ptuj) je zadnji dan evropskega atletskega prvenstva za mlajše mladince v Tbilisiju v sk...

Preberite več...

Slovenija danes stiska pesti za Gajserja Slovenija danes stiska pesti za Gajserja
Nedelja, 28 Avgust 2016 07:53
Novinec v najmočnejšem motokrosističnem razredu MXGP Tim Gajser letos niza neverjetne predstave. Že ...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300