Everesting: 22 ur in pol, več kot 9000 višinskih metrov
Šport
Tipografija

25-letni Robert Osterc prihaja iz Sakušaka v občini Juršinci, šport ga spremlja od zgodnjega otroštva.

V mlajših selekcijah je igral nogomet tudi za Dravo (v sezoni 2013/14 je v 2. mladinski ligi dosegel 20 golov na 22 tekmah), v članski vrsti pa med drugim tudi za Podvince in Videm. V vmesnem času se je preizkusil tudi v futsalu pri FC Hiša daril Ptuj. Zadnjih pet let igra nogomet v Avstriji, toda korona kriza je terjala svoj davek, saj so tudi pri naših severnih sosedih od oktobra odpovedana vsa tekmovanja. Robert si je zato našel nov izziv – „everesting“ …

Gre za ultra izziv, ki ga lahko opraviš kadarkoli in kjerkoli na svetu. Izbereš si klanec in ga premaguješ toliko časa, dokler ne dosežeš višine 8.848 metrov, kolikor znaša višina najvišje gore na svetu – Mt. Everesta. V osnovi je bil izziv mišljen za kolesarje, v zadnjem času se ga loteva tudi vedno več ultratekačev.

Izziv ga je pritegnil predvsem zaradi nizkega števila ljudi, ki je ta izziv opravilo, saj je do takrat to uspelo le nekaj več kot 300 ljudem iz celega sveta.

Štiri mesece intenzivnih priprav, večinoma na Donački gori

Omenjenemu cilju in treningu zanj se je Osterc v celoti posvetil od 3. januarja letošnjega leta naprej. V nekaj manj kot štirih mesecih je opravil približno 450 km treninga in pri tem premagal 30.000 višinskih metrov v vseh vremenskih pogojih – sonce, dež, sneg ... Gnala ga je samo misel, da doseže zadani cilj, pri tem pa so ga podpirali znanci in prijatelji ter mu dajali dodatno motivacijo.

Kot pravi Štajerec si je za izziv vendarle izbral Mariborsko Pohorje, ki ga je za uspešno opravljeni izziv moral osvojiti 13-krat, na koncu je to pomenilo 9.169 višinskih metrov. Njegov cilj je bil, da „Everest“ doseže v časovnem okviru 24 ur, kar je krepko presegel, saj je za izziv potreboval pičlih 22 ur 24 minut in 25 sekund! „ Od osmega vzpona dalje sem potreboval kar redne masaže pri vsakem spustu, približno 10 minut, potem pa naprej. Pred tem sem imel manjši krč, kar je bila edina težava te vrste. Sicer kakšne posebne krize med tekom nisem imel, na odstop sploh nisem pomislil,“ je dejal Robert.

Pri posameznih vzponih je imel pomoč kolegov, ki so se izmenjevali pri spremstvu, bilo jih je približno 30. Izziv je Robertu prinesel samo en žulj, doprinesel pa dosežek, ki ga bo spremljal do konca življenja – everesting je opravil kot 18. Slovenec ter 397. Zemljan.

Preberite več v Štajerskem Tedniku

Najbolj brano

Tim Gajser odslej med policisti Tim Gajser odslej med policisti
Četrtek, 26 Maj 2016 13:16
Motokrosist Tim Gajser se je pridružil trideseterici slovenskih vrhunskih športnikov, ki so zaposlen...

Preberite več...

Špela Strižič Gajser – državna prvakinja v 3D-modeliranju Špela Strižič Gajser – državna prvakinja v 3D-modeliranju...
Torek, 31 Maj 2016 12:59
Sredi maja je bilo pod okriljem Zveze za tehniško kulturo Slovenije izvedeno državno tekmovanje v ko...

Preberite več...

Šestnajstletna Ptujčanka Maja Bedrač srebrna v Tbilisiju, za las ob zlato Šestnajstletna Ptujčanka Maja Bedrač srebrna v Tbilisiju, za...
Nedelja, 17 Julij 2016 19:10
Maja Bedrač (Ptuj) je zadnji dan evropskega atletskega prvenstva za mlajše mladince v Tbilisiju v sk...

Preberite več...

Slovenija danes stiska pesti za Gajserja Slovenija danes stiska pesti za Gajserja
Nedelja, 28 Avgust 2016 07:53
Novinec v najmočnejšem motokrosističnem razredu MXGP Tim Gajser letos niza neverjetne predstave. Že ...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300