Atletika: Čeh na Finskem presegel magično mejo 70 metrov
Šport
Tipografija

22-letni Kristjan Čeh iz Podvincev v letošnji sezoni iz tekme v tekmo dokazuje, da je odlično pripravljen in da je trenutno najboljši slovenski atlet. Tudi razhod s trenerjem Gorazdom Rajherjem za zdaj ni pustil kakšnih posledic na njegovih nastopih, tako v Bolgariji kot na Finskem je pustil odličen vtis. Za nameček je na severu Evrope postavil celo nov mejnik v svoji karieri – v metu diska je presegel magično mejo 70 metrov!

Nekaj podobnega se je sicer napovedovalo že nekaj časa, med drugim je na uvodni tekmi poletne sezone na domačem Mestnem stadionu na Ptuju dosegel izvrstni rezultat 69,52 metra. Na Finskem je očitno aktiviral še nekaj dodatnih odstotkov moči in tehnične popolnosti – nova najdaljša slovenska znamka po novem znaša 70,35 metra!

»Ni bil popoln met«

V finskem kraju Kuortane (3.500 prebivalcev) pa Čeh kljub novemu rekordu ni zasedel prvega mesta, to je z rezultatom 70,55 metra odnesel aktualni svetovni prvak, Šved Daniel Stahl.

»Zelo sem vesel rekordnega dosežka, ob tem sem dvakrat vrgel prek 70 metrov. Le ena stvar mi ni uspela, da bi premagal tudi Stahla, ki je edini iz svetovnega vrha, ki ga doslej še nisem ugnal. Kljub temu je za menoj nova lepa tekma in dobra serija dolgih metov,« je bil zadovoljen Čeh. S Stahlom sta bila že doslej na prvem in drugem mestu po izidih sezone, Šved je bil na čelu z 69,71 m, Čeh pa je 69,52 m.

Podvinčan je tekmo začel z neveljavnim metom, v drugi seriji pa je s 67,81 m povedel in to bi bilo dovolj, da bi dosegel najmanj drugo mesto na tekmi. V tretji seriji pa je zmogel izjemnih 70,35 m in prvič v karieri presegel magično mejo v disku.

»Moj prvi veljavni met, 67 m je nekaj, ni bil kaj posebnega, takšne daljave so zame dokaj običajne v tej sezoni. Kljub temu sem bil zadovoljen, prevzel sem tudi vodstvo. Potem pa je sledila tretja serija, v kateri najprej nisem menil, da bo kaj posebnega. Disk je odletel nevarno blizu zaščitne mreže, pomislil sem že, da bo šel mogoče izven sektorja in ne bo veljaven. Je pa kar letel in letel ... Sprva sem mislil, da je le blizu meje 70 m, da je padel pred črto za to daljavo, a so mi namerili 70,35 metra! Ni bil popoln met, lahko celo rečem, da je šel prvi met v karieri prek 70 m dokaj z lahkoto in s precej rezerve,« je prvo polovico tekme opisal Ptujčan.

Stahl je začel dokaj skromno zanj, s 63,61 m in prestopom v drugi seriji.

Preberite več v Štajerskem Tedniku

Najbolj brano

Tim Gajser odslej med policisti Tim Gajser odslej med policisti
Četrtek, 26 Maj 2016 13:16
Motokrosist Tim Gajser se je pridružil trideseterici slovenskih vrhunskih športnikov, ki so zaposlen...

Preberite več...

Špela Strižič Gajser – državna prvakinja v 3D-modeliranju Špela Strižič Gajser – državna prvakinja v 3D-modeliranju...
Torek, 31 Maj 2016 12:59
Sredi maja je bilo pod okriljem Zveze za tehniško kulturo Slovenije izvedeno državno tekmovanje v ko...

Preberite več...

Šestnajstletna Ptujčanka Maja Bedrač srebrna v Tbilisiju, za las ob zlato Šestnajstletna Ptujčanka Maja Bedrač srebrna v Tbilisiju, za...
Nedelja, 17 Julij 2016 19:10
Maja Bedrač (Ptuj) je zadnji dan evropskega atletskega prvenstva za mlajše mladince v Tbilisiju v sk...

Preberite več...

Slovenija danes stiska pesti za Gajserja Slovenija danes stiska pesti za Gajserja
Nedelja, 28 Avgust 2016 07:53
Novinec v najmočnejšem motokrosističnem razredu MXGP Tim Gajser letos niza neverjetne predstave. Že ...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300