Okrogla miza: Razprava o športu v Mestni občini Ptuj
Šport
Tipografija

Sklepno dejanje letošnjega Ptujskega športnega vikenda je bilo 23. septembra, ob Dnevu slovenskega športa, ko sta Zavod za šport Ptuj in Športna zveza MO Ptuj na tribuni Mestnega stadiona izvedla okroglo mizo z naslovom Razprava o športu v Mestni občini Ptuj.

Izhodišč za razpravo je bilo zelo veliko, po uvodnih besedah pa so se razpravljavci osredotočili na nekaj glavnih tem. Predstavniki približno petnajstih ptujskih klubov in društev so najprej spregovorili o stanjih v svojih športnih sredinah. To je v večini težko, kot so izpostavili, pa ga je v zadnjem letu in pol še poslabšala situacija s koronavirusom. Zmanjšal se je namreč obisk vadečih v večini starostnih skupin, prišlo je do usklajevanja pri trenažnih procesih in izvedbi tekmovanj, prav tako pa so se povečali tudi stroški delovanja športnih sredin. A športniki so pozitivni ljudje, kar pomeni, da iščejo rešitve in s prilagajanjem vodijo svoje ekipe naprej po začrtani poti.

Izboljšanja infrastruktura, želja po prevozih in dodatnih sredstvih za šport

Ob športnih funkcionarjih so bili na okrogli mizi prisotni tudi glavni ptujski odločevalci na čelu z županjo Nuško Gajšek, ki so slišali nekaj konkretnih predlogov in prošenj za boljše delovanje ptujskega športa.

Prva konkretna pobuda je bila, da bi občina kupila za prevoz športnikov na tekmovanja in treninge nekaj vozil – kombijev. Na ta predlog je Gajškova takoj odgovorila, da gre sicer za dober predlog, a da občina žal nima predvidenih sredstev za takšen nakup. Po nadaljnji razpravi je prišlo do predloga, da bi klubi in društva pripravili približno skupno število prevozov za eno leto ter bi na osnovi količine prevozov vsi skupaj dobili ugodnejše cene.

Predstavniki določenih klubov so izpostavili pomanjkanje terminov za nemoteno izvajanje svojih športnih aktivnosti. Slišati je bilo tudi nekaj pohval, saj je ptujska občina v zadnjem letu izboljšala kar nekaj športne infrastrukture in je ob tem investicijsko usmerjena tudi z načrti v prihodnosti.

Večina predstavnikov klubov in društev pa je na okrogli mizi izpostavila težave pri financiranju svoje športne panoge, kar je ponovno privedlo do predloga, da bi se morala povečati proračunska postavka za financiranje ptujskega športa. Ta temelji na raznovrstnosti in množičnosti, saj se z najrazličnejšimi športi ukvarjajo številni posamezniki in ekipe – ti si za svojo dejavnost zaslužijo čim boljše pogoje. Tako bodo na eni strani omogočali razvoj vrhunskega športa v MO Ptuj, na drugi strani pa tudi razvoj rekreacijskega športa s poudarkom na športu mladih. Prav v šport mladih je treba vložiti veliko sredstev in predvsem energije, da bodo redno trenirali in se morda tudi udeleževali tekmovanj. Na tekmovanjih so ptujski športniki, športnice in ekipe zelo uspešni, kar se je dalo slišati tudi na okrogli mizi, na kateri je bilo v uri in pol slišati veliko dobrih predlogov in zamisli, ki bodo sedaj čakali na realizacijo.

David Breznik

Preberite več v Štajerskem Tedniku

Najbolj brano

Tim Gajser odslej med policisti Tim Gajser odslej med policisti
Četrtek, 26 Maj 2016 13:16
Motokrosist Tim Gajser se je pridružil trideseterici slovenskih vrhunskih športnikov, ki so zaposlen...

Preberite več...

Špela Strižič Gajser – državna prvakinja v 3D-modeliranju Špela Strižič Gajser – državna prvakinja v 3D-modeliranju...
Torek, 31 Maj 2016 12:59
Sredi maja je bilo pod okriljem Zveze za tehniško kulturo Slovenije izvedeno državno tekmovanje v ko...

Preberite več...

Šestnajstletna Ptujčanka Maja Bedrač srebrna v Tbilisiju, za las ob zlato Šestnajstletna Ptujčanka Maja Bedrač srebrna v Tbilisiju, za...
Nedelja, 17 Julij 2016 19:10
Maja Bedrač (Ptuj) je zadnji dan evropskega atletskega prvenstva za mlajše mladince v Tbilisiju v sk...

Preberite več...

Slovenija danes stiska pesti za Gajserja Slovenija danes stiska pesti za Gajserja
Nedelja, 28 Avgust 2016 07:53
Novinec v najmočnejšem motokrosističnem razredu MXGP Tim Gajser letos niza neverjetne predstave. Že ...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300