Prihodnji konec tedna 53. Zlata lisica
Šport
Tipografija

Snežni kontrolor Mednarodne smučarske zveze Hans Grogl je v petek Mariborskemu Pohorju prižgal zeleno luč za izvedbo 53. Zlate lisice. Kot je dejal strokovnjak iz Schladminga, je na vsej progi dovolj snega, tako da bo tekmovanje alpskih smučark v veleslalomu in slalomu za svetovni pokal v soboto, 7., in nedeljo, 8. januarja, potekalo nemoteno.

"Lahko rečem, da je na vsej progi dovolj snega, tudi čez meter debeline. Prav tako ga je dovolj po vsej širini smučišča. Čestitam organizatorjem za vrhunsko opravljeno delo. Takoj po novinarski konferenci pokličem še direktorja svetovnega pokala Atleja Skaardala in mu predam dobra sporočila iz Maribora," je po opravljeni snežni kontroli dejal Grogl.

Glede na nizke temperature v zadnjih dneh, ko so lahko nemoteno zasneževali, so zeleno luč upravičeno pričakovali tudi prireditelji. "To zeleno luč smo pričakovali, ker smo vedeli, da so pogoji dobri. Tudi po treningih, ki so jih opravila dekleta, smo videli, da je snežna podlaga na visoki ravni. Čaka nas odločilen teden, en konec tedna prej je po navadi vse v redu, zdaj pa moramo spremljati stvari, da ostanemo pri takšni kakovosti kot danes," je po zeleni luči dejal vodja tekmovanja Mitja Dragšič.

"V nadaljevanju moramo pripraviti vse ostalo, ciljno areno, zaščitne mreže, nato sledi finale pred finalom, priprava snežne podlage. To bomo počeli od torka naprej. Vsak dan bomo spremljali vremensko napoved, z ekipo, ki jo imamo na Pohorju, se bomo hitro odločali, da bo vse, kot je treba. Nerad gledam vremensko napoved za več dni naprej, kaže, da bo prisotno nihanje, nekaj padavin sredi tedna. Bomo videli sproti, pripravljeni smo, da lahko odreagiramo," je dejal Dragšič.

Srečko Vilar, generalni sekretar tekmovanja, je povedal, da prireditelji pričakujejo dober obisk, ne samo zato, ker se bo od aktivne kariere poslovila najboljša slovenska smučarka vseh časov Tina Maze, pač pa tudi zato, ker slovenske smučarke v zadnjem času znova kažejo vrhunske uvrstitve, Ana Drev je bila na Zlati lisici nazadnje druga. "Cel sistem in projekt sta v zaključni fazi. Prijavljenih je 27 ekip s 116 tekmovalkami oziroma 309 člani vseh ekip. Poslali smo 600 vabil, od tega je 500 že potrjenih, obetamo si lahko nove rekorde glede fizične gledanosti na tekmi kot tudi doma, saj je najavljenih okrog 15 prenosov v živo," je dejal Vilar.

"Pred nami je zadnji teden, pohvaliti moram zgledno sodelovanje z upraviteljem smučišča Marpromom, veliko lažje delamo, saj smo ujeli vse tiste mrzle dni in trenutke z našo tehnično ekipo. Po nekaj letih premora projekt sofinancira tudi Mestna občina Maribor, ki bo dala na razpolago brezplačno avtobus številka 6, s čimer bomo razbremenili problematiko pri parkiranju," je povedal Vilar.

Tudi letos bosta v petek in soboto zvečer na sporedu javna žreba startnih številk na Trgu Leona Štuklja, kjer pričakujejo vsak dan več kot 5000 ljudi. Zaradi odhoda Tine Maze in prihoda nove zvezde Ilke Štuhec, ki je iz mariborskega kluba, ter uspehov Ane Drev, pričakujejo organizatorji vsak dan na tekmi približno 15.000 gledalcev. (STA)

Najbolj brano

Tim Gajser odslej med policisti Tim Gajser odslej med policisti
Četrtek, 26 Maj 2016 13:16
Motokrosist Tim Gajser se je pridružil trideseterici slovenskih vrhunskih športnikov, ki so zaposlen...

Preberite več...

Špela Strižič Gajser – državna prvakinja v 3D-modeliranju Špela Strižič Gajser – državna prvakinja v 3D-modeliranju...
Torek, 31 Maj 2016 12:59
Sredi maja je bilo pod okriljem Zveze za tehniško kulturo Slovenije izvedeno državno tekmovanje v ko...

Preberite več...

Šestnajstletna Ptujčanka Maja Bedrač srebrna v Tbilisiju, za las ob zlato Šestnajstletna Ptujčanka Maja Bedrač srebrna v Tbilisiju, za...
Nedelja, 17 Julij 2016 19:10
Maja Bedrač (Ptuj) je zadnji dan evropskega atletskega prvenstva za mlajše mladince v Tbilisiju v sk...

Preberite več...

Slovenija danes stiska pesti za Gajserja Slovenija danes stiska pesti za Gajserja
Nedelja, 28 Avgust 2016 07:53
Novinec v najmočnejšem motokrosističnem razredu MXGP Tim Gajser letos niza neverjetne predstave. Že ...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300