Francoska vlada prepovedala alkohol na Euru 2016
Šport
Tipografija

Francoska vlada je prepovedala prodajo alkohola v bližini in na prizoriščih tekem nogometnega evropskega prvenstva, ki ga od 10. junija do 10. julija gosti Francija. Vzrok za takšen ukrep so incidenti, pretepaški obračuni alkoholiziranih navijačev Rusije in Anglije ter tudi francoskih huliganov v Marseillu.

"Zahteval sem, da se uvede vse ukrepe za prepoved prodaje, pitja in transporta alkohola na občutljivih območjih na dan tekem in na dan pred njimi ter tudi takrat, ko so odprte navijaške cone," je pojasnil francoski notranji minister Bernard Cazeneuve.

Uefa sprožila postopek proti Rusiji

Evropska nogometna zveza je v nedeljo po sobotni tekmi med Anglijo in Rusijo (1:1) začela postopek proti ruski zvezi. Tik pred koncem tekme so ruski navijači namreč v sosednjem stadionskem bloku napadli angleške in nekateri med njimi so morali zbežati kar v notranji del stadiona. Odločitev Uefe v zvezi s tem bo znana v torek, poročajo agencije.

Uefa preiskuje tudi obtožbe o rasističnem obnašanju ruskih navijačev in uporabljeno pirotehniko. Ruski minister za šport je sicer obtožil izgrede vseh navijačev, a spomnil tudi na slabo organizacijo v stadionu.

Proti angleški zvezi Uefa postopkov zaenkrat ni uvedla, pa čeprav so bili angleški navijači v četrtek in petek pred tekmo v Marseillu udeleženi v številne pretepe.

Kakšne bodo kazni zoper Rusijo je težko uganiti. Pravilnik ponuja številne možnosti od običajnega opomina do izključitve iz turnirja. V preteklosti se je Uefa običajno odločala za denarne kazni.

Uefa pa je od francoskih prirediteljev zahtevala tudi, da se poostrijo varnostni ukrepi. Tudi pri Uefi priznavajo, da angleški in ruski navijači na samem stadionu niso bili ločeno tako, kot bi se to lahko uredilo.

Pri posameznih tekmah, za katere velja visok tveganje, je že predvideno okrepljeno varovanje. Na tekmi med Turčijo in Hrvaško bo tako denimo za red skrbelo več kot 1500 policistov, kar je 300 več kot na tekmi med Rusi in Angleži.

Najbolj brano

Tim Gajser odslej med policisti Tim Gajser odslej med policisti
Četrtek, 26 Maj 2016 13:16
Motokrosist Tim Gajser se je pridružil trideseterici slovenskih vrhunskih športnikov, ki so zaposlen...

Preberite več...

Špela Strižič Gajser – državna prvakinja v 3D-modeliranju Špela Strižič Gajser – državna prvakinja v 3D-modeliranju...
Torek, 31 Maj 2016 12:59
Sredi maja je bilo pod okriljem Zveze za tehniško kulturo Slovenije izvedeno državno tekmovanje v ko...

Preberite več...

Šestnajstletna Ptujčanka Maja Bedrač srebrna v Tbilisiju, za las ob zlato Šestnajstletna Ptujčanka Maja Bedrač srebrna v Tbilisiju, za...
Nedelja, 17 Julij 2016 19:10
Maja Bedrač (Ptuj) je zadnji dan evropskega atletskega prvenstva za mlajše mladince v Tbilisiju v sk...

Preberite več...

Slovenija danes stiska pesti za Gajserja Slovenija danes stiska pesti za Gajserja
Nedelja, 28 Avgust 2016 07:53
Novinec v najmočnejšem motokrosističnem razredu MXGP Tim Gajser letos niza neverjetne predstave. Že ...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300