Koliko morajo za minimalno plačo zaslužiti espejevci
Štajerski Tednik
Tipografija

Pozabljena skupina, ki se je dvig plače ni dotaknil

Minimalno plačo smo v začetku letošnjega leta dvignili za 4,7 % na 639 evrov neto. Večji problem pa za slovenski trg dela in predvsem samozaposlene predstavlja dejstvo, da ta dvig zanje ne velja. Še več, celo povečuje stroške obratovanja.

Pri nas je samozaposlenih 116.000 oseb, kar predstavlja 12 % vseh delovno aktivnih. Čeprav je ta delež pod 14 %, kolikor znaša v Evropski uniji, se zaradi neurejenih razmer številni srečujejo z velikimi težavami. Po podatkih statističnega urada sta med samozaposlenimi kar dve tretjini moških, prav tako dve tretjini samozaposlenih v svojem podjetju ne zaposluje nikogar drugega. Največji problem predstavljajo prisilno samozaposleni, ki jih delodajalci silijo v to obliko zaposlitve, čeprav se s tem krši zakonodaja, ki določa, da bi morali biti zaposleni za polni delovni čas. Prisilno samozaposlenih, ki delajo za eno stranko in nimajo nikogar zaposlenega, je pri nas kar 14.000. Tako zaposleni pogosto nimajo plačanih nadur in bolje plačanega dela ob nedeljah in praznikih.

Mesečni stroški iz leta v leto naraščajo

V Gibanju za dostojno delo in socialno družbo so objavili izračun, ki nazorno kaže, s kakšnimi težavami se spopadajo espejevci. Če želijo prejemati minimalno plačo, morajo zaslužiti vsaj 1223 evrov. V to je vštetih 75 evrov stroškov za malico, 37 evrov za stroške prometa, 30 evrov mesečnih računovodskih stroškov in 373 evrov stroškov prispevkov. Posebej so problematični prispevki, ki se zvišujejo iz leta v leto in so vezani na povprečno plačo v lanskem letu.

Preberite več v Štajerskem Tedniku

aplikacija

appstore  googleplay

Prometne informacije

  • 18.01.2019 08:31

    V Ljubljani je zaradi prometne nesreče zaprta Hradeckega cesta, pri brvi čez Grubarjev prekop. Zastoji nastajajo:- na gorenjski avtocesti med[…]

radioptuj300