Ukrepi za zmanjšanje zastojev pred Gruškovjem: Na hrvaško obalo z madžarsko vinjeto!
Štajerski Tednik
Tipografija

Na DARS-u so tik pred zdajci pripravili Plan upravljanja mednarodnega prometnega toka Šentilj–Gruškovje v času turistične sezone, s katerim želijo zmanjšati število potnikov na Hrvaško prek mednarodnega mejnega prehoda Gruškovje. Zastojem se ob gradnji trinajstih kilometrov avtoceste kljub vsemu zelo verjetno ne bo mogoče povsem izogniti. Načrt, pripravljen v sodelovanju s policijo in Direkcijo za infrastrukturo, razkriva poglavitne (in večinoma neinovativne) ukrepe. Glavni vir informacij za mednarodno javnost bo tako očitno letak v angleškem jeziku (slovenska verzija bo namenjena predvsem spletni rabi), ki ga bodo distribuirali prek prodajnih mest vinjet pogodbenih prodajalcev, tudi v tujini. Samo upamo lahko, da ga bo večina turistov prebrala še pred nakupom vinjete, sicer se bo Slovenija marsikomu grdo zamerila …

Z letakom v neznano

Na DARS-u pojasnjujejo: »Z informacijo želimo voznikom, ki so namenjeni iz smeri Gradca (Šentilja) prek Maribora proti Zagrebu ponuditi alternativno pot.« Na letaku je zato zemljevid z dvema označenima alternativnima potema v smeri hrvaškega primorja v primeru zastojev na avtocesti A4 Slivnica–Draženci oziroma A1, za vse variante pa so zapisani tudi predvideni časi potovanja. Kot glavni obvoz priporočajo traso Šentilj–Pesnica–Lendava–Pince–Letenye (Madžarska)–Zagreb, na katero bo usmerjala tudi začasna prometna signalizacija za cestninsko postajo Pesnica. Druga označena varianta pelje čez Središče ob Dravi.

Večina turistov naj bi se torej peljala po dobrih desetih kilometrih madžarske ceste M70. Za kar bodo, so nam potrdili na DARS-u, morali kupiti tudi madžarsko vinjeto. Cena desetdnevne vinjete za osebne avtomobile do 3,5 tone in do sedem oseb znaša 2.975 madžarskih forintov, torej bodo turisti za vsak kilometer ceste odšteli po evro. Pri dvotedenskem dopustu pa bodo lahko prihranili z nakupom mesečne vinjete za 4.780 madžarskih forintov oz. okoli 15 evrov … Obvoz je, skratka, dobro premišljen.

Pa drugi mejni prehodi?

Ključno bo pravočasno obveščanje

Za kratkočasenje turistov v zastojih

Preberite več v Štajerskem Tedniku

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300