Ptuj: »Dovolj tovornjakov, hočemo obvoznico!«
Štajerski Tednik
Tipografija

Krajani Budine, Spuhlje in Zabovcev, ki živijo ob prometno zelo obremenjenih glavnih regionalnih cestah Zavrč–Ptuj in Ormož–Ptuj, so se v nedeljo po 21. uri v Budini udeležili protestnega shoda. Zbralo se jih je okrog 250, na prehodu za pešce so protestno prečkali cesto in s tem ovirali promet.

Njihove zahteve so jasne: siti so prometa, predvsem tovornega tranzita, ki se od meje s Hrvaško vali proti Ptuju. V glavnem so to vlačilci, ki se izogibajo plačilu cestnin, Slovenija pa je samo prehodna država, ki jo prečkajo na svoji poti. »Po današnjem shodu se vidi, da imajo ljudje resnično tega dovolj. Nočejo več živeti v teh nemogočih razmerah. Želimo, da se čim prej zgradi obvoznica in se nam v skladu z ustavo zagotovi osnovne bivalne pogoj, to je živeti v zdravem okolju,« je po dobro uro trajajočem protestu na Ormoški cesti povedala vodja civilne iniciative Sergeja Puppis Freebairn.

Senčar ta teden pričakuje ukrepanje

Krajanom se je na protestu pridružil župan mestne občine Ptuj Miran Senčar: »Prizadevanja civilne iniciative podpiram in jih razumem. Vlada, okoljsko in infrastrukturno ministrstvo nas ne jemljejo resno: ne mestne občine Ptuj in ne vseh drugih županov spodnjega Ptujskega polja ob trasi bodoče ceste. Upam, da bodo samoorganiziranje krajanov vzeli resno. Jasno je, da so bivalne razmere ob cesti nemogoče in da bi ljudje radi vedeli, kdaj se bo območje prometno razbremenilo. Menim, da ni smiselno, da se zaustavlja obnova Ormoške ceste in ceste skozi Spuhljo. Četudi država takoj obljubi južno obvoznico, bi lahko do njene izgradnje preteklo še nadaljnjih deset let. Zaradi prometne obremenitve je prav, da je zagotovljeno za prometno varnost, kar bi z obnovljeno cesto zagotovo pridobili. Predlagam, da se ta cesta obnovi, protestno jo lahko zapremo tudi takrat, ko bo obnovljena. Menim, da bi bilo nesmiselno in škoda zaustaviti obnovo regionalke, ki jo je napovedala država. Hkrati naj se izvajajo in stopnjujejo zahteve za izgradnjo obvoznice.« Župan Senčar je prepričan, da bi prav te dni bilo treba strniti vrste, stopnjevati pritisk proti državi in da bi še ta teden, pred volitvami, s pritiskom javnosti pripeljali odgovorne na Ptuj. »Če ne bodo prišli iz vladne strani, pa bomo v četrtek, petek povabili njihove konkurente.«

 

Preberite več v Štajerskem Tedniku

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300