Občine osrednjo regijsko knjižnico financirajo vsaka po svoje
Štajerski Tednik
Tipografija

Župani občin Sp. Podravja so na nedavni seji kolegija ponovno prisluhnili predlogu direktorja knjižnice Matjaža Neudauerja za uvedbo financiranja knjižnice po ključu števila prebivalcev posamezne občine oz. po tako imenovani glavarini. Na nov način financiranja bi prešli v letu 2018, a župani predlogu niso najbolj naklonjeni.

Nekatere moti neurejeno financiranje, ki se vleče iz preteklih let, ker občine plačujejo toliko, kot zmorejo ali hočejo. Če zneske, ki so jih vplačale v letu 2015, delimo s številom prebivalcev posamezne občine, ugotovimo, da so podeželske občine lani po prebivalcu plačale od 5,5 do dobrih 11 evrov, mestna občina (MO) Ptuj pa 24,6 evra. Po predlogu direktorja bi z letom 2018 zunanje občine po glavi prebivalca plačevale 11,47 in MO Ptuj 29,8 evra. Župan občine Cirkulane Janez Jurgec je na seji kolegija izpostavil, da si tako visokega zneska sofinanciranja ne morejo privoščiti. Zanima ga tudi statistika obiska bralcev oz. članov knjižnice, ki prihajajo iz občine Cirkulane.

Direktor Neudauer je poudaril, da je financiranje knjižnice zakonska obveza občin, in med drugim dodal: »Enkrat moramo ta gordijski vozel presekati. Po normativu imamo zaposlenih tudi deset ljudi premalo.« Jurgec se ni vdal: »Tudi država do občin ne izpolnjuje svojih zakonskih obveznosti: zakonsko določena povprečnina po prebivalcu je 637, dobimo pa 522 evrov.«

Dornava: »Dokler občine ne poravnajo obveznosti za nazaj, ne bomo plačali nič«

Poravnava za nazaj odvisna od dobre volje županov

Opomini in zamudnine prinesli dobrih 21.000 evrov

Direktor knjižnice si želi nov bibiliobus ...

Preberite več v Štajerskem Tedniku

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300