Slovenija: Bo stranišče plačljivo na vseh bencinskih črpalkah
Štajerski Tednik
Tipografija

Družba Petrol ima na različnih prodajnih mestih različne sisteme čiščenja stranišč, kar se odraža tudi na uporabnikih oz. njihovih denarnicah.

Na nekaterih avtocestnih lokacijah so nameščene dostopne kontrole v sanitarije, na njih je dostop možen s Petrolovimi plačilnimi karticami ali pa z vstavitvijo kovanca za 50 centov. Ob plačilu s kovancem uporabnik sanitarij prejme vaučer z dobroimetjem z enako vrednostjo, ki ga lahko unovči za nakup v trgovini bencinskega servisa. Kot so pojasnili v družbi Petrol, sanitarne prostore na večini njihovih bencinskih servisov v Sloveniji čistijo zaposleni sami. Okoli 85 odstotkov servisov je v upravljanju najemnikov, ki sami organizirajo tudi čiščenje teh servisov.

To niso berači, temveč zaposleni v čistilnih servisih

Na nekaterih večjih bencinskih servisih ob avtocestah in v večjih mestih je sistem povsem drugačen. Čeprav naj bi bila uporaba sanitarij brezplačna, je namigov, da je zaželen „prostovoljni prispevek“, več kot dovolj. Za čiščenje nekaterih bencinskih servisov ob avtocesti ima Petrol sklenjene pogodbe o čiščenju, za kar so zadolženi zaposleni več čistilnih servisov. Na vprašanje, iz katere države so, saj je jasno, da gre za tujce, iz Petrola niso odgovorili. Njihov način pobiranja denarja na straniščih v zameno za njihovo storitev pa je marsikoga zmotil. „Z njimi je dogovorjeno obvezno število ur prisotnosti njihovih zaposlenih in s tem je tudi zagotovljena čistoča, ki jo stranke zahtevajo,“ so pojasnili na Petrolu.

Denar pobirajo, čistijo bolj slabo

A več let uporabniki Petrolovih prodajnih mest pogosto opozarjajo na enak problem na nekaterih njihovih prodajnih mestih. Predvsem v primerih, ko ne gre za kavcijski sistem. Številni uporabniki se namreč pritožujejo, saj naj bi se tisti, ki so zadolženi za čiščenje sanitarij, bolj kot s čiščenjem ukvarjali s pobiranjem „prostovoljnih prispevkov“. Ob vstopu na stranišče vas uslužbenec čistilnega servisa zelo glasno pozdravi in pokaže na krožniček, na katerem zbirajo denar. To naj bi po mnenju nekaterih uporabnikov počeli zelo vsiljivo, tudi na Petrolu so priznali, da so prejeli kar nekaj pritožb na ta račun.

Čistiti morajo, a ne (nujno) brezplačno

Tudi v Podlehniku bo plačljivo

Preberite več v Štajerskem Tedniku

aplikacija

appstore  googleplay

Prometne informacije

  • 16.07.2019 01:15

    Dela, odstranjevanje cestninskih postaj:- Na štajerski avtocesti, na priključku Slovenske Konjice sta zaprta izvoz in uvoz iz smeri Ljubljane proti[…]

 

 

radioptuj300