Dežurstva v ptujski bolnišnici: Radiolog naj bi delal čisto vsak dan po pet nadur, brez dopusta in praznikov ...
Štajerski Tednik
Tipografija

Od leta 2011 naprej se dežurstvo zdravnikov v ptujski bolnišnici plačuje v obliki nadur. Število opravljenih nadur je – zagotavljajo, da zaradi premajhnega števila zdravnikov – izjemno veliko. Največ jih je v lanskem letu opravil zdravnik radiolog: skoraj dva tisoč ur. Če bi delal popolnoma vsak dan v letu, to znese več kot 5 nadur prav vsak dan; ob 40-urnem delavniku torej tedensko še okrog 36 nadur. Okrog 475 tisočakov je bolnišnico lani stalo nadurno delo vseh zdravnikov; v primerjavi s skupnim stroškom vseh slovenskih bolnišnic je to kaplja v morje.

Na podlagi določil Pravilnika o organizaciji neprekinjenega zdravstvenega varstva se dežurstvo v Splošni bolnišnici Ptuj od januarja 2011 naprej obračunava in plačuje v nadurni obliki.

Navedeno velja za vse zdravnike, ki so vključeni v dežurno službo. Kot je pojasnila Anica Užmah, direktorica SB Ptuj, za medicinske sestre to ne velja, saj se na področju zdravstvene nege del zagotavljanja neprekinjenega zdravstvenega varstva izvaja v turnusih, le del pa v nadurnem delu.

Razlog, da se zdravnikom dežurstvo izplačuje v nadurah, naj bi bil predvsem v pomanjkanju kadra.

Trenutno je v Splošni bolnišnici Ptuj zaposlenih 69 zdravnikov, od tega je 39 višjih zdravnikov, devet specialistov in 21 specializantov. „Za zagotavljanje normativov bi jih potrebovali več, zaradi pomanjkanja zdravnikov se del dejavnosti izvaja z zunanjimi sodelavci (podjemne pogodbe in pogodbe o sodelovanju),“ dodaja direktorica.

Rekorder tedensko z nadurnim delom opravi skoraj dvojni polni delovni čas

Za nadurno delo v ptujski bolnišnici pred desetimi leti 214.000, lani 475.749 evrov

 

Preberite več v Štajerskem Tedniku

aplikacija

appstore  googleplay

Prometne informacije

  • 26.03.2019 13:29

    Prometna nesreča ovira promet na dolenjski avtocesti med Novim mestom zahod in Mirno Pečjo proti Ljubljani.Zastoji nastajajo na štajerski avtocesti:-[…]

 

 

radioptuj300