Ptuj: Kaj bodo gradili ob bolnišnici, če to ne sme biti urgentni center
Štajerski Tednik
Tipografija

Pred dokončno odločitvijo o tem, ali bo postavljen urgentni center ali ne, bo resorni minister Samo Fakin v prihodnjih dneh obiskal Ptuj.

Načeloma naj bi se zavedal, da ptujska bolnišnica potrebuje dodatne prostore. Obstaja velika možnost, da bodo nov objekt sicer zgradili, a to ne bo tipski urgentni center, temveč zgolj dodatni prostori za potrebe bolnišnice. Kaj to pomeni s finančnega vidika za bolnišnico in kaj bi drugačno poimenovanje objekta pomenilo za paciente? Z novim projektom in novo oceno vrednosti urgentnega centra (UC) so se predsednik sveta zavoda ptujske bolnišnice Bojan Pahor, direktorica Anica Užmah, župan MO Ptuj Miran Senčar, strokovni direktor bolnišnice Teodor Pevec, vodja projekta izgradnje UC Ptuj Bojana Volk in Monika Serša Fink, projektantka podjetja Nava arhitekti, minuli teden seznanili na sestanku z ministrom Fakinom.

Fakin pred odločitvijo prihaja na oglede ...

Popravljeni projekt je usklajen z normativi urgentnega centra C3. „Predstavili smo varianto, za katero verjamemo, da je najoptimalnejša za bolnišnico. To je izgradnja urgentnega centra in nadgradnja, ki bo omogočala nadaljnjo razširitev operacijskih prostorov. Minister ni nenaklonjen gradnji, ne bi pa zgradbe imenoval urgentni center,“ je po sestanku povedal Pahor. Razlog za to naj bi bilo dejstvo, da so nekateri urgentni centri v rdečih številkah. To se sliši precej čudno, saj zgolj preimenovanje prostorov oz. urgentnega centra v kakršnokoli že drugo ime pač ne more samo po sebi reševati morebitnih rdečih številk v poslovanju. Sicer pa Pahor pravi:„Z argumenti in številkami smo podkrepili izjave, da na Ptuju ne bo tako. Po dolgi razpravi smo prišli do zaključka, da si bo minister delovanje bolnišnice do 10. decembra ogledal in na Ptuju sprejel odločitev v zvezi z nadaljevanjem gradnje. “ Prepričan je, da je Fakin razumel, da ptujska bolnišnica potrebuje širitev in modernizacijo, sledi pa prepričevanje, da je prava rešitev ravno urgentni center tipa C3. Pahor meni, da je le urgentni center tisto, k čemur je treba stremeti: „Vztrajamo pri tem, državljani tukaj so enakovredni vsem drugim v državi ni druge možnosti, kot da nam minister prisluhne in zagotovi potrebna sredstva.“

Direktorica: »Ni nujno, da bo na vratih pisalo urgentni center«

Ptuj bo očitno žrtveno jagnje drugje zgrešenih naložb

Denar za ptujski UC romal v Slovenj Gradec?!

Denar za urgenco v prihodnje zgolj bolnišnici in ne več zdravstvenemu domu?

 

Preberite več v Štajerskem Tedniku

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300