Spodnje Podravje: Le redka podjetja se odločajo za kadrovske štipendije
Štajerski Tednik
Tipografija

Na širšem ptujskem območju je največji štipendist podjetje Talum iz Kidričevega. Tradicijo kadrovskih štipendij ima še podjetje Impol iz Slovenske Bistrice, po desetletju premora pa bo v prihodnjem šolskem letu dijakom in študentom ponovno na voljo tudi štipendija Perutnine Ptuj.

Za šolsko leto 2019/2020 Perutnina Ptuj razpisuje 35 štipendij. Iščejo različne kadre. Od mesarjev in živilskih tehnikov do strojnikov, elektrotehnikov, mehatronikov, električarjev, elektro inženirjev in kemijskih tehnikov. 29 štipendij bo na voljo na Ptuju, šest pa v proizvodnem obratu v Ljubljani. Na Perutnini pojasnjujejo, da bodo štipendisti prejeli okoli 200 evrov mesečno in dodatek za uspeh, kar je odvisno od letnika in učnega upeha. Praktično usposabljanje ni obvezno, ga pa štipendistom, ki ga imajo v programu šole, omogočajo. Prav tako bodo vsem ponudili pomoč pri izdelavi seminarskih in diplomskih nalog pod mentorstvom zaposlenih v podjetju. Perutnina Ptuj bo s tem dobila tudi več kadra, ki jim ga, kot kaže, primanjkuje. Na Zavodu za zaposlovanje namreč to podjetje trenutno išče šest živilskih delavcev, ki bi opravljali dela v pakirnici, razrezu in proizvodnji klobas, iščejo pa tudi nove sodelavce za delo v skladišču, voznike tovornih vozil in čistilke.

Štipendije tudi v Impolu in Talumu

V podjetju Impol vsako leto podelijo 20 štipendij, Talum pa jih razpisuje glede na potrebe v podjetju. »Zadnjih nekaj let dajemo v Skupini Talum poudarek štipendiranju srednjega poklicnega izobraževanja tehničnih smeri, saj zaznavamo upadanje zanimanja za poklicno izobraževanje za deficitarne poklice, ki sicer predstavljajo pomemben delež v strukturi naših zaposlenih. Konec leta 2017 smo tako imeli 40 kadrovskih štipendistov, konec prvega poletja letos jih je našo štipendijo prejemalo 29. Za šolsko leto 2018/2019 smo dodelili 18 štipendij, in sicer devet za srednje poklicno izobraževanje, eno za srednje tehnično izobraževanje in osem za študij na različnih smereh in stopnjah izobraževanja,« razlagajo v Talumu. Vsakemu prejemniku štipendije mesečno nakažejo od 150 do 220 evrov neto, višina je odvisna od povprečja ocen v šoli oziroma na fakulteti. »Obveznost štipendista sicer je, da v vsakem letu pri nas opravi en mesec prakse. Prav tako je zaželeno, da pri nas opravlja diplomsko oziroma magistrsko nalogo.« V Talumu od vsakega štipendista pričakujejo, da se po končanem šolanju pri njih zaposli vsaj za toliko časa, kot je od njih prejemal štipendijo.

Kljub številnim ugodnostim in rednemu mesečnemu prilivu pa zanimanja ni toliko, kot bi si ga v podjetju želeli. »Podobno kot v drugih industrijskih podjetjih se tudi v Talumu srečujemo s pomanjkanjem ustrezno izobraženih sodelavcev. Kadrovsko štipendiranje je eden od pomembnih načinov, kako si zagotoviti dober in primerno usposobljen kader.«

Zanimanja za kadrovske štipendije ni veliko

Preberite več v Štajerskem Tedniku

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300