Skrivnostne marže trgovcev skrivajo ogromne dobičke, kmetje pa obupujejo
Štajerski Tednik
Tipografija

Čeprav je žetev pšenice že tik pred vrati, kmetje še ne vedo, kolikšna bo odkupna cena kraljice žit. To negotovost naj bi preprečili deležniki v žitni verigi. »Načrt je bil, da se dogovorimo o cenah, sortah, količinah, žal pa do nobenih dogovorov ni prišlo,« je povedal predsednik komisije za prodajo slovenske pšenice v slovenski žitni verigi Franc Küčan.

Na Slovenskem že šesto leto deluje žitna veriga, ki povezuje kmete, odkupovalce, mlinarje, peke in druge deležnike. »Lani smo se člani žitne verige razšli v zaostrenih razmerah, nato smo se februarja sestali na ministrstvu in se dogovorili, da ohranimo žitno verigo,« je povedal Küčan. Na tem sestanku so kmetje druge deležnike pozvali k pravičnejši delitvi bremen stroškov v celotni verigi zaradi upada cene pšenice za tono, saj da ta ne dosega niti proizvodnih stroškov. A njihovi pozivi so naleteli na gluha ušesa odkupovalcev. »Vsi mlinarji se izgovarjajo na tržno gospodarstvo, na drugi strani pa vsi ponavljajo in izpostavljajo, kako proizvajajo slovenske izdelke, slovenske pšenice pa ne želijo odkupiti. Mlinotest je več tisoč ton kupi na Madžarskem, Žito ima dovoljenje lastnikov, da kupi slovensko pšenico, vendar po konkurenčnih cenah. Vsi iščejo neke izgovore,« je dejal predstavnik pridelovalcev pšenice Franc Küčan.

Optimizem glede višje odkupne cene nima podlage

Mlinotest: četrtina pšenice je slovenske

Trgovcem pripada prevelik kos pogače

 

Preberite več v Štajerskem Tedniku

aplikacija

appstore  googleplay

Prometne informacije

  • 04.06.2020 16:39

    Zaprt je vozni pas zaradi okvare tovornega vozila na vipavski hitri cesti med predorom Barnica in pokritim vkopom Rebernice 2[…]

radioptuj300