Spodnje Podravje: 19 občin za zimsko službo odštelo skoraj tri milijone evrov
Štajerski Tednik
Tipografija

Čeprav znajo starejši ljudje povedati, da zime v današnjem času več niso to, kar so bile nekoč (danes naj bi bile krajše in milejše), pa je snega vsako leto še vedno precej. Lani in letos je prava zima prišla šele po novem letu. Januarja lani so bile temperature ves mesec krepko pod lediščem, letos februarja in v prvi polovici marca pa je skoraj neprenehoma snežilo.

Po podatkih meteorološke postaje na letališču Edvarda Rusjana v Mariboru je bil ta del Slovenije ves februar pod snežno odejo, snežilo je 17 od 28 dni. Najvišja debelina snežne odeje na postaji je bila 26 centimetrov, a v višjih legah, na primer v Halozah, je snežna odeja merila tudi do pol metra ali več. Snežna odeja se je obdržala do sredine marca, prav tako je v marcu sedem dni še snežilo.

Ptuj: 631.000 evrov

V občinah Spodnjega Podravja smo poizvedovali, koliko jih je stalo izvajanje zimske službe v zimi 2017/18. Iz Mestne občine (MO) Ptuj so nam posredovali ločene podatke o stroških izvajanja zimske službe za leti 2017 in 2018. Lani so za zimsko službo namenili 241.350 in letos 631.527 evrov. Koncesijo za izvajanje zimske službe v MO Ptuj ima občinsko podjetje Javne službe, ki sodeluje s podizvajalci.

Ormož: 360.000 evrov

Ormož, druga največja občina v regiji, je za izvajanje zimske službe v zimi 2017/18 porabila 359.719 evrov. „Zimska sezona 2017/18 je bila obilna s snežnimi padavinami in drugimi nevšečnostmi, ki so povezane s tem. Poraba sredstev je presegla porabe prejšnjih zimskih sezon,“ so pojasnili in dodali: „Za izvajanje zimske službe v zimski sezoni 2018/19 smo načrtovali sredstva na podlagi ocene nekaj zadnjih zimskih sezon in za ta namen za zdaj v predlogu proračuna za leto 2019 zagotovili 229.090 evrov.“ V občini Ormož zimsko službo na lokalnih cestah, mestnih ulicah in pločnikih izvaja Komunalno podjetje (KP) Ormož, na javnih poteh, ki jih upravljajo krajevne skupnosti, pa KP Ormož in samostojni podjetniki oziroma podjetja: Rajko Bukovec, Vlado Plohl in Grad trgo.

Kidričevo: 93.000 evrov

Preberite več v Štajerskem Tedniku

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300