Podravje: Je nova študija za odsek ceste med Markovci in Ptujem le izguba časa in denarja?
Štajerski Tednik
Tipografija

Dars je prejšnji teden objavil razpis za izbiro izvajalca za izdelavo študije variant, ki naj bi podal odgovor, kje bo potekal zadnji del nove cestne povezave Ptuj–Ormož od Markovcev do Ptuja.

Gradnja viadukta Sejanca na prvem delu bodoče ceste Ormož–Ptuj poteka v skladu s časovnico, izdelava projektne dokumentacije za odseka od Ormoža do Markovcev je pri koncu, kljub temu pa še vedno ni jasno, kje bo tekel zadnji del – od Markovcev do Ptuja. Kot smo v našem časopisu že poročali, bo o tem odločal nov krog študije variant z okoljskim poročilom in vsemi potrebnimi strokovnimi podlagami. Izvajalca zanj Dars že išče; rok za oddajo ponudbe je 21. januarja prihodnje leto.

Nobena od južnih variant ne bo prestala presoje

V omenjeni študiji za umestitev odseka ceste od Markovcev do Ptuja bo izbrani izvajalec med drugim preučeval tudi eno izmed obvoznic po severni strani Ptujskega jezera, o kateri sicer župani vključno s civilno iniciativo (CI) nočejo niti slišati. »Zakaj presojamo eno izmed severnih variant, za katero vemo, da ne bo šla skozi pri prebivalcih?! Člani iniciative smo pripravljeni stopnjevati proteste, in če bo treba, iti tudi v Ljubljano. Pripravljeni smo tudi na druge korake, saj je bila sama Natura zaščitena na neustavni način. Vendar mi ne želimo stopnjevati zadeve, če to ni potrebno. Menimo, da se s sodelovanjem da vse rešiti,« je dejala vodja CI za ptujsko obvoznico Sergeja Puppis Freebairn. Povedala je še, da jim je vodja mariborske enote Zavoda za varstvo narave Simona Kaligarič na nedavnem sestanku dala vedeti, da nobena od obstoječih južnih variant nikoli ne bo prestala presoje, saj poseganje v zaključeni habitat v Šturmovcih ni mogoče ter sklenila: »Torej moramo poiskati neko drugo južno varianto in prenehati izgubljati čas in denar!«

Preberite več v Štajerskem Tedniku

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300