Dobrodelni ste lahko povsem brezplačno
Štajerski Tednik
Tipografija

Do konca leta lahko del dohodnine namenite za splošno koristne namene, delovanje strank ali reprezentativnih sindikatov. Preverili smo, kako ste lahko dobrodelni, ne da bi zapravili en sam cent, in katere organizacije v Spodnjem Podravju so lani zbrale največ donacij.

Davčni zavezanec lahko posameznemu upravičencu nameni 0,1 %, 0,2 %, 0,3 %, 0,4 % ali 0,5 % dohodnine, seštevek vseh pa ne more presegati 0,5 % dohodnine. Takšna donacija zavezanca za dohodnino nič ne stane, saj se je tega pol odstotka dohodnine doslej sicer steklo v državni proračun, poslej se bo v poseben sklad. Davčni zavezanec lahko da zahtevo za namenitev kadarkoli prek sistema eDavki, pisno ali ustno na zapisnik pri finančnem organu. Obrazec zahteve je objavljen tudi na spletnih straneh Finančne uprave RS (FURS) in www.dobrodelen.si, izpolnjenega je treba poslati na FURS.

»Finančni organ upošteva veljavne zahteve, s katerimi razpolaga na dan 31. decembra leta, za katero se dohodnina odmerja. Zahteva velja do trenutka, ko finančni organ prejme novo zahtevo ali preklic zahteve,« so razložili na FURS. Zavezancu za odmero dohodnine torej zahteve ni treba vlagati vsako leto znova; vložiti jo mora le prvič ali v primeru, da želi del dohodnine nameniti drugim upravičencem kot doslej.

Najbolj priljubljeni so bolnišnični klovni

Preberite več v Štajerskem Tedniku

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300