Podravje: Nekateri za pomoč na domu plačajo 3,60, drugi pa kar 8,90 evra na uro
Štajerski Tednik
Tipografija

Socialno oskrbo v celotni Upravni enoti Ptuj izvaja 18 socialnih oskrbovalk. Lani je je subvencija občin za storitev pomoči družini na domu znašala 278.812 evrov, delež, ki ga plača uporabnik, pa je odvisen od deleža, ki ga krije posamezna občina. O tem, kdo je upravičen do te pomoči, odloča Center za socialno delo Spodnje Podravje. Pojavlja pa se dilema, kako pravično in po kakšnem ključu se pomoč odobrava.

„Zakaj se občinski denar občine Ptuj zelo nepošteno in nepravično razporeja za potrebe občanov, ki potrebujejo storitev pomoči na domu? Zakaj je za nego starejše osebe potrebno večmesečno čakanje vloge v pisarni? Zakaj se osebam, ki hudo zbolijo oz. se vrnejo iz bolnišnice in nujno potrebujejo nego na domu, ta ne odobrava prednostno?“ sprašuje naš bralec (pismo hranimo v uredništvu).

Izpostavlja še en nesmisel, in sicer, da medtem ko nekateri ne dobijo odobrenih vlog, se na drugi strani pomoč na domu izvaja tudi za osebe, ki jim to ne pripada in so v institucionalnem celodnevnem bivanju. „Ta gospa ima luksuz. Zakaj se za nego tako dolgo čaka, takšni gospe pa se še izvaja pomoč na domu, čeprav je v domu upokojencev,“ je še zapisano v dopisu.

Seveda smo navedeno preverili na Centru za socialno delo Spodnje Podravje, kjer je vodja pomoči na domu Leonida Cafuta. Na očitek, da se pomoč na domu izvaja tudi za uporabnico, ki je v Domu upokojencev Ptuj, je odgovorila: „Glede izvajanja pomoči osebi v institucionalnem varstvu smo se v navedenem primeru izjemoma odločili za začasno in krajšo vključitev zaradi specifičnih potreb osebe s težavami v duševnem zdravju in gibalnimi ovirami. Šlo je za osamljen primer in izjemno vključitev, kjer je le-ta tudi že bila zaključena.“

Starejši želijo ostati v svojih domovih čim dlje ...

Preberite več v Štajerskem Tedniku

aplikacija

appstore  googleplay

Prometne informacije

  • 17.07.2019 00:43

    Zaradi prometne nesreče je štajerska avtocesta, med priključkoma Celje center in Celje zahod proti Ljubljani, zaprta.Obvoz za vsa vozila je[…]

 

 

radioptuj300