Ptujske seje mestnega sveta: nov resničnostni šov?
Štajerski Tednik
Tipografija

Po vzoru številnih občin, ki so zagotovile pogoje za prenos sej občinskih svetov v živo, se je tudi na Ptuju pojavil podoben predlog. A je na družbenih omrežjih zaradi nasprotujočih si mnenj dvignil veliko prahu. Kdo je torej za in kdo proti „Velikemu bratu“? Kaj bi občani imeli od tega, če bi bile seje predvajane v živo? Bi se oglasili tudi tisti svetniki, ki sicer štiri leta ne črhnejo niti besede?

Na zadnjem kolegiju županje z vodji svetniških skupin je bila podana pobuda, da o TV-snemanju in prenosu svetniške skupine podajo svoja mnenja. „Moj namen je bil preveriti klimo, da vemo, v kateri smeri naj pripravimo predlog,“ je povedala županja Gajškova. Še preden je do razprave na mestnem svetu sploh prišlo, pa se je vroča debata vnela na družbenih omrežjih. Nekaj svetnikov smo povprašali o njihovih stališčih glede te teme.

Orešek: »Iz mestnega sveta narediti cirkus ali nov resničnostni šov?«

Gorazd Orešek, vodja svetniške skupine ZA Ptuj, meni, da je podano premalo argumentov glede prenosa sej v živo: „Mestni svetniki smo izvoljeni, da iščemo najboljše rešitve za vedno kompleksnejše izzive in da se znamo na podlagi strokovnih podatkov, argumentov ter političnih kompromisov relativno hitro vsaj približno pravilno odločiti. Kaj pozitivnega bi prineslo video snemanje in prenos v živo, do sedaj ni predstavil še nihče. Prav tako še nihče ni predstavil, koliko bi to stalo in kako bi, glede na prostorsko stisko v sejni dvorani, to tehnično sploh izvedli, da bodo vsi govorci posneti enako kakovostno. Cel kup vprašanj se odpira tudi glede varovanja osebnih podatkov in kasnejših zlorab (montaž) video posnetkov. Skratka vse skupaj je precej nepremišljeno.“

Meni, da je trenutni sistem, ki omogoča prisotnost zainteresirane javnosti na samih sejah, na voljo pa so tudi zvočni posnetki, zadosten in napoveduje, da bo skupina proti temu.

Čelan: »Bolje je, da ostane sedanji sistem«

Preberite več v Štajerskem Tedniku

aplikacija

appstore  googleplay

Prometne informacije

  • 09.04.2020 00:56

    Do preklica ob nedeljah, praznikih ter v petek pred veliko nočjo ni omejitve za tovorna vozila, katerih največja dovoljena masa[…]

51. FESTIVAL NARODNO-ZABAVNE GLASBE

 

 

radioptuj300