Podravje: Ali občine brez županskih verig izgubljajo ugled?
Štajerski Tednik
Tipografija

Ob nedavnih prvih, konstitutivnih sejah novoizvoljenih občinskih veljakov so se marsikje spet zableščale županske verige oz. lente. Preverili smo, kakšno funkcijo imajo, koliko stanejo, kolikokrat letno jih je mogoče občudovati in kakšni simboli jih krasijo, pa tudi, kateri župani protokolarne galanterije ne marajo preveč.

Od 19 občin Upravnih enot Ptuj in Ormož se jih z županskimi verigami ponaša kar 11. V občinah Cirkulane, Gorišnica, Juršinci, Podlehnik, Središče ob Dravi, Sveti Andraž v Slovenskih goricah in Trnovska vas županskih verig nimajo (niti nakupa ne načrtujejo), vendar to ni nič posebnega; županske verige nimajo niti v mnogo večji Mestni občini Maribor.

V občini Destrnik podatkov o županski verigi nimajo, si jo pa župan navadno nadene le enkrat letno – ob občinskem prazniku.

Županska veriga občine Dornava je izdelana iz srebra in dolga približno 75 centimetrov. Sestavljajo jo grb občine in 30 elipsastih členov, od tega 12 členov predstavlja simbole imen vasi v dornavski občini. Župansko verigo je zasnoval bivši dornavski župan Rajko Janžekovič (občino je vodil med letoma 2006 in 2018), leta 2007 jo je izdelalo ptujsko zlatarstvo Tofant. Župan si verigo nadene ob občinskih praznikih, zlatih porokah in pomembnih odprtjih.

V občini Hajdina se ponašajo s srebrno župansko verigo s trdo pozlato. Dolga je 125 centimetrov, na njenih členih so vgravirani imena in priimki županov z letnicami vodenja občine. Verigo je leta 2010 izdelal unikatni oblikovalec Stane Randl. Župan si verigo nadene le enkrat letno, ob občinskem prazniku.

Kaj namesto verige uporablja majšperška županja

Preberite več v Štajerskem Tedniku

aplikacija

appstore  googleplay

Prometne informacije

  • 22.08.2019 07:13

    Na glavni cesti Trzin - Ljubljana je pri industrijski coni zaradi prometne nesreče zaprt levi vozni pas. Nastajajo zastoji. Previdno[…]

 

 

radioptuj300