„Plastika je ubijalec naše prihodnosti“
Štajerski Tednik
Tipografija

V skladu z vladno uredbo so od začetka leta na blagajnah trgovin v Sloveniji prepovedane brezplačne plastične nosilne vrečke. Prodaja je sicer še vedno dovoljena, prav tako tudi uporaba brezplačnih zelo lahkih in tankih vrečk za sadje in zelenjavo.

 

Po podatkih ministrstva za okolje in prostor je na območju EU vsako leto v promet danih okoli sto milijard plastičnih nosilnih vrečk. Evropejci letno med odpadke odvržemo osem milijard takih vrečk, Slovenci pa 30 milijonov.

 Čas uporabe vrečke 25 minut, čas razgradnje več 100 let

Plastične nosilne vrečke so majhne, obstojne in poceni. Zato so zelo razširjene. Najbolj problematične so najtanjše vrečke, ki jih uporabniki zelo redko ponovno uporabijo. To pomeni, da hitreje pristanejo med odpadki, zaradi majhne mase bolj pogosto smetijo okolje, njihova razgradna doba je več sto let. V EU vsak posameznik letno porabi okoli 200 plastičnih nosilnih vrečk, čas uporabe takšne vrečke je zgolj 25 minut. Prebivalec Slovenije povprečno letno porabi 90 plastičnih vrečk. Cilj države je, da bi bila do leta 2025 poraba po prebivalcu 40 vrečk. Vsako minuto se po svetu proda okrog dva milijona plastičnih vrečk in milijon plastenk.

Težava niso samo vrečke, temveč tudi drugi plastični izdelki za enkratno uporabo. V Združenih narodih (ZN) opozarjajo, da smo od teh izdelkov postali preveč odvisni, za okolje pa imajo katastrofalne učinke. Po njihovih navedbah kar tretjina plastične embalaže konča na ulicah ali v naravi, vsako leto se 13 milijonov ton plastike znajde v oceanih, kar duši koralne grebene in ogroža občutljivo morsko življenje. Razgradnja plastike lahko traja tudi do tisoč let. Proizvodnja plastike naj bi se v prihodnjih 25 letih povečala še za trikrat.

Preberite več v Štajerskem Tedniku

aplikacija

appstore  googleplay

Prometne informacije

  • 15.10.2019 10:14

    Pnevmatika na vozišču ovira promet na štajerski avtocesti pred priključkom Domžale proti Ljubljani.Posledice nesreče so odstranili med Vrhniko in Logatcem[…]

 

 

radioptuj300