Slovenija: Nova dajatev na vozila, odjavljena iz prometa
Štajerski Tednik
Tipografija

Z lanskim aprilom je začel veljati Zakon o dajatvah za motorna vozila, ki uvaja novo dajatev za odjavljena vozila. Plačevati jo bo treba za tista vozila, ki jih v enem letu po odjavi iz prometa lastniki ne bodo ponovno registrirali ali predali v razgradnjo pooblaščenim izvajalcem. Prvič bo denarnice treba odpreti prihodnji mesec. Kako na široko?

Nova dajatev velja za kategorije vozil M1 (vozila za prevoz potnikov, ki imajo poleg vozniškega sedeža še največ osem sedežev), N1 (vozila za prevoz blaga z največjo maso do vključno 3,5 tone) in L2e (trikolesna vozila). Dajatev bo znašala 25 % letne dajatve, določene za posamezno vozilo, vendar ne bo manjša kot 25 evrov. Za vozila, ki imajo vgrajen samo električni pogonski motor, pa bo nova dajatev znašala: za kategoriji M1in N1 25 evrov, za kategorijo L2e 20 evrov. Dajatve so oproščena vozila s statusom starodobnikov.

Dajatev bo prvič treba plačati eno leto po odjavi vozila in nato vsako leto na datum odjave vozila. Dajatev bo treba plačevati deset let od zadnje odjave vozila; če se vozilo v tem času znova registrira, začne ob naslednji odjavi vozila rok teči znova. Dajatev bodo morali plačati le tisti vozniki, ki so lastniki odjavljenega vozila več kot eno leto. Če pa bo lastnik v tem času lastništvo prenesel na drugo osebo, bo novi lastnik postal zavezanec za plačilo dajatve v istih rokih kot prejšnji.

Preberite več v Štajerskem Tedniku

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300