Boč: Vijoličaste cvetove varujejo prostovoljci
Štajerski Tednik
Tipografija

Na Boču se že razcvetajo izjemno redke in zato izredno ogrožene velikonočnice. Že desetletja jih pred uničenjem, izkopavanjem in ropanjem ne varujejo le z ograjo, temveč tudi z organiziranimi dežurstvi.

Na Boču so tri rastišča velikonočnic oz. gorskih kosmatincev, od leta 1991 so vsa zaščitena: Bočka ravan (planinski dom), Galke in Ljubično. Velikonočnice sicer v Sloveniji rastejo le še v Boletini pri Ponikvi. Nekoč so na Boču našteli okoli tisoč cvetov, v zadnjem desetletju jih je na vseh treh rastiščih skupaj le še okrog 300. Je to povezano z dejstvom, da v zadnjih letih v času cvetenja velikonočnic Boč obišče do 3.000 obiskovalcev?

V Planinski zvezi Slovenije so opozorili, da neprevidni ali celo objestni obiskovalci vstopajo na rastišča in tako pohodijo ali odlomijo majhne popke cvetov. Pojavljajo pa se tudi primeri načrtnega izkopavanja in ropanja rastlin oz. kaznivih dejanj; pred kakšnima dvema desetletjema so obiskovalci začeli izkopavati cele rastline, skupaj s koreniko in zemljo, z rastišča so plenili tudi semena. Težave povzročajo še psi brez nadzora, ki velikonočnice poteptajo ali jih celo jedo.

Kazen: do osem let zapora

Preberite več v Štajerskem Tedniku

aplikacija

appstore  googleplay

Prometne informacije

  • 24.08.2019 19:54

    Gneča, zastoj:- Na gorenjski avtocesti med Jesenicami - vzhod in predorom Karavanke proti Avstriji, 8 km. Proti Kranjski Gori je[…]

 

 

radioptuj300