Trgovci dijakom ponujajo 200-evrske štipendije, interesentov malo
Štajerski Tednik
Tipografija

Za naslednje šolsko leto sta trgovski verigi Tuš in Mercator razpisali kadrovske štipendije za dijake, ki se bodo izobraževali za prodajalce, kuharje in mesarje, Mercator pa še za peke in slaščičarje. A kljub mamljivim pogojem je (vsaj na Ptuju) interesa za mesečno štipendijo v višini 200 evrov za zdaj zelo malo.

Kot vse kaže, so se trgovska podjetja le zbudila in resno posvetila iskanju kadra. Omogočajo prakso, zaposlitev, nadaljnje izobraževanje, nagrade in marsikatero prednost, saj trgovcev, pekov in nekaterih drugih kadrov ta hip na trgu dela očitno manjka. „Štipendije ponujajo za ves čas šolanja, kar je odlično, a za zdaj na našem območju kakšnega velikega interesa po prvih odzivih sodeč ni, kar je zame povsem nerazumljivo, saj je tudi štipendija precej visoka. Upam, da je razlog v neinformiranosti, saj si želim, da bi bodoči dijaki dejansko izkoristili to ponujeno možnost,“ pravi Darja Harb, ravnateljica Ekonomske šole ŠC Ptuj.

Kot šola, ki izvaja program trgovec, so veseli takšnega povabila delodajalcev. Upajo, da bodo mladi, predvsem devetošolci, zgrabili to priložnost z obema rokama. Ekonomska šola ŠC Ptuj sicer letos vpisuje 26 novincev v triletni program trgovec.

Mladi se za štipendiranje ne odločajo zlahka

Harbova poudarja, da je takšna ponudba trgovskih podjetij pravzaprav novost v zadnjih nekaj letih in to je vsekakor kazalnik, da na trgu dela obstaja pomanjkanje tovrstne delovne sile. „Pri mladih opažamo previdnost in neodločnost pri odločanju za kadrovske štipendije iz dveh razlogov: prvi je ta, da se takoj po srednji šoli ne želijo vezati na določenega delodajalca in imajo raje odprte možnosti, drugi je morda strah, da bodo v šoli neuspešni in bo treba štipendije vračati,“ opaža ravnateljica Ekonomske šole.

Na trenutno stanje trga dela pri nas vpliva tudi dejstvo, da so mladi danes bolj odprti, kar ima za posledico prehajanje delovne sile med državami.

Preberite več v Štajerskem Tedniku

aplikacija

appstore  googleplay

Prometne informacije

  • 24.08.2019 21:00

    Prometni nesreči:- Na cesti Ljubljana - Ig promet poteka samo proti Ljubljani. - Na ljubljanski zahodni obvoznici je oviran promet[…]

 

 

radioptuj300