Videm: »Letošnja turistična sezona bo podrla vse rekorde, to pa za nas pomeni katastrofo«
Štajerski Tednik
Tipografija

Od dokončanja spodnjepodravskega avtocestnega odseka oz. odkar mejnega prehoda Gruškovje ni več mogoče prečkati brez vinjete, se je promet na regionalni cesti proti mejnemu prehodu Zgornji Leskovec močno povečal. Bi bilo zato treba ob njej urediti počivališče?

Župan občine Videm Branko Marinič je opozoril: »Točno se je vedelo, da na mejnem prehodu Gruškovje ne bo zagotovljen prehod brez vinjete, kar bi po direktivah Evropske unije moral biti. Tako Družba za avtoceste RS (DARS) kot Direkcija RS za infrastrukturo (DRSI) nas bosta v kratkem zaprosila za dovoljenje, da bodo turisti uporabljali lokalne ceste v naši občini. Seveda bomo takrat v dilemi, kajti državna cesta od Tržca skozi Pobrežje, Videm pri Ptuju, Soviče, Spodnji in Zgornji Leskovec tolikšnega prometa ne bo sposobna prenesti.«

Po podatkih Policije so lani na mejnem prehodu Zgornji Leskovec v obe smeri našteli 535.740 potnikov oz. 286.842 motornih vozil.

Videmski župan pričakuje, da se bo število potnikov še letos povzpelo na okoli 700.000, število vozil pa vsaj na 300.000: »Cesta na takšen obseg prometa ni pripravljena, sam mejni prehod pa še manj. Letošnja turistična sezona bo presegla vse možne rekorde, to pa za nas pomeni katastrofo. Lahko se nam zgodi, da bodo pred mejnim prehodom nastajale kilometrske kolone vozil, kar pomeni, da bodo segale tudi skozi Zgornji Leskovec.« Zagotovil je, da se z medobčinskim redarstvom in policijo sicer že dogovarjajo, na kak način bodo občanom v času prometne gneče zagotovili prometno varnost.

Na DRSI so pritožbe domačinov in Občine Videm, da leskovška regionalka za tolikšno količino vozil pač ni primerna, zavrnili:

Preberite več v Štajerskem Tedniku

aplikacija

appstore  googleplay

Prometne informacije

  • 24.08.2019 19:54

    Gneča, zastoj:- Na gorenjski avtocesti med Jesenicami - vzhod in predorom Karavanke proti Avstriji, 8 km. Proti Kranjski Gori je[…]

 

 

radioptuj300