Svinjsko meso bo dražje do 60 odstotkov
Štajerski Tednik
Tipografija

Dva milijona Slovencev kljub večanju števila vegetarijancev in veganov še vedno poje veliko mesa. Zadnji uradni podatki statističnega urada kažejo, da je v letu 2017 vsak prebivalec Slovenije pojedel 93 kilogramov mesa, še pred nekaj leti pet kilogramov manj. Od tega skoraj 40 kilogramov svinjine.

Slovenija je daleč od samooskrbe z mesom. Od leta 2000 nismo bili nikoli 100-odstotno samooskrbni, še največ pridelamo konjskega mesa in perutnine, oboje tudi izvažamo. Svinjine pridelamo zgolj 38 odstotkov. To pomeni, da je v Sloveniji več kot 60 odstotkov svinjine, ki jo dobimo iz drugih držav.

V štirih tednih cene svinjine višje za 30 odstotkov

Skrb Gospodarsko-interesnega združenja mesne industrije Slovenije je po eni strani upravičena. Kot pojasnjujejo, so se v preteklih štirih tednih borzne cene prašičjega mesa dvignile za 30 odstotkov, nekateri deli mesa celo do 60 odstotkov. Slovenska mesna industrija po njihovem prepričanju ne pomni tako velikega skoka. »Cene prašičjega mesa na surovinskem trgu so bile zadnji dve leti stabilne, temu so bile prilagojene tudi prodajne cene. Ob že tako naraščajočih stroških dela, energije, embalažnine, transporta se zdaj zaradi dogajanja na globalnem trgu slovenske klavnice in predelovalci mesa srečujejo z velikimi izgubami ter problemom, kako skokovito naraščajoče stroške prenesti v prodajne cene,« so sporočili iz združenja mesne industrije.

Preberite več v Štajerskem Tedniku

aplikacija

appstore  googleplay

Prometne informacije

  • 24.08.2019 19:27

    Gneča, zastoj:- Na gorenjski avtocesti med Jesenicami - vzhod in predorom Karavanke proti Avstriji, 8 km. Proti Kranjski Gori je[…]

 

 

radioptuj300