Podravje: Jabolka bodo sprešali ali vrgli na kompost
Štajerski Tednik
Tipografija

Malim sadjarjem se zdi, da so prepuščeni sami sebi, saj očitno nikogar ne skrbi, komu in po kakšni ceni bodo prodali svoja jabolka oziroma kako bodo preživeli. Mnogi zato že razmišljajo o opustitvi dejavnosti.

Slovensko sadjarstvo v zadnjih sezonah nima sreče: kriza naj bi se po ocenah Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij oziroma njene sekcije za sadjarstvo, ki deluje pod okriljem Gospodarske zbornice Slovenije, začela že leta 2014 z ruskim embargom. Sadjarje sta nato v letih 2016 in 2017 prizadeli dve zaporedni pozebi, zadnja je večini pridelovalcev iz Slovenskih goric povzročila kar 100-odstotno škodo. Svoje je dodala poljska politika subvencioniranja domače pridelave, ki je močno pritisnila na trg; Poljska namreč danes pridela več kot tretjino jabolk v vsej Evropski uniji. Omenjenim udarcem pa je sledila še rekordna letina jabolk, zaradi katere se slovenski sadjarji soočajo z viškom jabolk. Hladilnice so tako še aprila polne, kupcev vse manj, če so že, pa so ponujene cene za odkup žaljivo nizke. Zato so mnogi mali sadjarji že na robu preživetja, številni razmišljajo o prestrukturiranju ali celo ukinitvi dejavnosti.

»Zadruge živijo na naš račun«

Potem ko so proti koncu lanskega leta že skoraj obupali, se je prodaja jabolk v Sadjarstvu Toš v Vitomarcih v občini Sveti Andraž v Slovenskih goricah, ki imajo sadovnjake na 16 hektarjih površine, le premaknila na bolje.

Preberite več v Štajerskem Tedniku

aplikacija

appstore  googleplay

Prometne informacije

  • 04.06.2020 16:14

    Zaprt je vozni pas zaradi okvare tovornega vozila na vipavski hitri cesti med predorom Barnica in pokritim vkopom Rebernice 2[…]

radioptuj300