Ormož: Delavci invalidi tožbo dobili, Safilo vložil revizijo
Štajerski Tednik
Tipografija

Ormoško podjetje Safilo je vložilo revizijo na sodbo sodišča, v katerem je odločilo, da so bile odpovedi pogodb o zaposlitvi delavcem invalidom nezakonite. Večina delavcev se je sicer že vrnila na delo. Prepričani so, da se nimajo ničesar bati.

18 od 35 odpuščenih delavcev invalidov se je pred kratkim razveselilo novice, da je Štajerski sindikat SKEI s pomočjo odvetnika Tomaža Žigerja v njihovem imenu dobil sodni spor na delovnem sodišču, v katerem je zaradi nezakonite prekinitve delovnega razmerja leta 2017 tožil ormoško podjetje Safilo.

Sekretar Martin Dular je pojasnil, da je sindikat za svoje člane najprej sprožil postopek na prvostopenjskem sodišču. Slednje je tožbe združilo v en postopek, pritožbo pa zavrnilo. A je po pritožbi višje sodišče razsodilo v korist invalidom izključno na podlagi diskriminacije. »Kot kriterij za odpuščanje invalidov je bila polivalentnost – možnost pripravljenosti in fleksibilnost delavca za napredovanje na druga delovna mesta. Kriterij je bil za nas diskriminacija invalidov. Kaj se je kasneje dogajalo, ne vem, saj so na prvem sestanku predstavniki podjetja povedali, da se invalidov ne bo odpuščalo. Notranji sindikat je delal v prid podjetja kot celote in ni imel nikakršne možnosti preprečiti odpuščanja invalidov. V SKEI ju smo ves čas nasprotovali odpuščanju invalidov in mater samohranilk,« je povedal Dular in dodal, da se je večina delavcev do sedaj že vrnila na delo k nekdanjemu delodajalcu.

Odpuščeni: »Vsem se nam je zdravstveno stanje poslabšalo!«

Preberite več v Štajerskem Tedniku

aplikacija

appstore  googleplay

Prometne informacije

  • 29.05.2020 05:43

    Ponekod na Dolenjskem in na območju Ljubljane megla v pasovih zmanjšuje vidljivost, prilagodite varnostno razdaljo in hitrost.Dela:- Zaprt izvoz in[…]

radioptuj300