850.000 evrov so državo v petih letih stale odškodnine zaradi zveri
Štajerski Tednik
Tipografija

To pomlad smo v Sloveniji zabeležili več pokolov rejne živine (goveda in drobnice). Na pašnikih so po živini udarile v naravi živeče zveri. Za nedavni pokol drobnice v Halozah se domneva, da je po čredi ovac tolkla skupina prosto spuščenih psov.

Z velikimi zvermi, kot sta medved in volk, v Sloveniji upravlja Ministrstvo za okolje in prostor (MOP), ki za izvajanje pooblasti koncesionarje, to so lovske družine. Plan odstrela pripravi MOP, izvršujejo ga lovci. Na MOP poudarjajo, da številčnost medvedov in volkov v Sloveniji v zadnjih letih narašča. Ocenjujejo, da je medvedov v slovenskih gozdovih med 750 in 900. Na predlog MOP je vlada za letos z odlokom sprejela odvzem 200 medvedov, od tega z odstrelom 175. Okoljevarstvena organizacija Alpe Adria Green se je zoper odlok pritožila na upravno sodišče in s pritožbo uspela. Za letos predvideni odstrel medvedov je tako ustavljen. Na MOP pravijo, da bodo zoper odločitev sodišča vložili ugovor. Poseg v populacijo prepoznavajo kot potrebni ukrep, da se zagotovi sobivanje divjadi (zveri) in človeka. Dodajajo, da se bo populacija medvedov zaradi odločitve sodišča in prepovedi odstrela v slovenskih gozdovih še povečala, vsaj za dodatnih 150. Srečko Žerjav iz Lovske zveze Slovenije (LZS) je pojasnil, da MOP načrta odvzema volkov za letos ni pripravilo. Torej: medvedov se po odločitvi sodišča ne sme streljati, za odstrel volkov pa ni plana.

Populacija šakala v hitrem porastu

»V Avstriji par, v Italiji 30, v Sloveniji čez tisoč medvedov«

 

Preberite več v Štajerskem Tedniku

aplikacija

appstore  googleplay

Prometne informacije

  • 29.05.2020 05:24

    Zaradi povožene živali je promet oviran na pomurski avtocesti na uvozu Lipovci proti Murski Soboti.Ponekod na Dolenjskem megla v pasovih[…]

radioptuj300